Zile senine pentru bunicii noștri cu Fundația Româno-Germană Vladimirescu

Data publicare: Marti, 26 Noiembrie, 2019 Total: 1248 accesari

Zile senine pentru bunicii noștri cu Fundația Româno-Germană Vladimirescu

Fundația Româno-Germană Vladimirescu, cu sediul în comuna Vladimirescu, strada Gării, nr. 59, în calitate de Beneficiar a început implementarea proiectului ”Sprijin pentru persoanele vârstnice din județul Arad”, ID proiect 126837, cofinanțat din FSE, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.


Obiectivul general al proiectului
: Dezvoltarea comunitară și creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din municipiul Arad, comuna Vladimirescu și comuna Șiria, jud. Arad, prin asigurarea unei intervenții sociale integrate, în domenii sociale relevante, prin implementarea unor măsuri concentrate si complementare pentru cele 162 de persoane aparținând grupului țintă inclus în proiect, pe o perioada de 28 de luni.


Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociația Roze din Arad și propune crearea de către Beneficiar a unui Centru de Consiliere și Sprijin pentru Persoane Vârstnice în Vladimirescu și dezvoltarea de către Partener a unui Centru de Asistență Medicală și Medico – Socială în municipiul Arad. În cele două centre, se va oferi o gamă amplă de servicii de informare și consiliere, servicii sociale și medico – sociale pentru persoane vârstnice aflate în dificultate.


Activitățile proiectului:


Activitățile sunt conduse de persoane calificate, discuțiile pe teme de sănătate vor fi moderate de invitați de specialitate și vor cuprinde cadouri pentru participanți, iar pentru persoanele care petrec mai mult de trei ore în centru se oferă masă caldă.


Grupul Țintă
al proiectului este format din 162 de persoane de peste 65 de ani, din comuna Vladimirescu, comuna Șiria și municipiul Arad, aparținând unor grupuri vulnerabile (risc de sărăcie și excluziune socială, în risc de dependență sau alte situații de vulnerabilitate).


La conferința de lansare a proiectului, desfășurată la Restaurantul Decebal, în data de 29.10.2019,
au luat cuvântul: doamna Erika Stark- director al DGASPC Arad, dl. Valentin Bot – primarul comunei Șiria, doamna Claudia Penișoară – director al Fundației Româno Germane Vladimirescu si doamna Dana Bozântan – reprezentantul Asociației Roze.


Cu toții au subliniat importanța conlucrării pentru succesul acestui proiect, multiplicarea rezultatelor sale pozitive și realizarea pe viitor a altor proiecte complementare, care să vină în sprijinul categoriilor de persoane defavorizate.

 

Proiectul vine în întâmpinarea unei probleme tot mai acute a societății românești, în care fenomenul de îmbătrânire a populației afectează țara noastră mai mult decât alte state ale UE, în special datorită migrației forței de muncă tinere și calificate spre țările dezvoltate ale UE. Creșterea ponderii persoanelor vârstnice (aproximativ 3,55 milioane de persoane) din totalul populației creează o presiune tot mai accentuată pe bugetele asigurărilor sociale, care nu mai fac față să acopere întreaga paletă de probleme pe care le generează acest fenomen:


- Perioada batrâneții aduce cu sine probleme de sănătate, declin fizic și psihic, transformări fiziologice, biochimice și comportamentale.

- Dupa o viață de muncă în care s-au chinuit să intrețină familii, să se adapteze la schimbări sociale, politice, tehnologice, bătrânii României încep o luptă cu singurătatea, depresia, bolile, sărăcia, cu lipsa unor servicii bazate pe nevoile lor, sau cu ostilitatea celor din jur, care au o percepție greșită asupra acestei categorii de vârstă.

- Lupta dintre generații, pierderea partenerilor de viață, sau a prietenilor, conduc la o izolare a acestor persoane și la o stare de anxietate, specifică vârstei înaintate. Pentru cei care supraviețuiesc partenerului, situatia se complică și prin scăderea drastică a venitului lunar, care nu le mai ajunge pentru plata utilităților, a medicamentelor și a alimentelor. Din păcate, ei renunță încet la alimentația corespunzătoare și apoi la medicamente, în detrimentul cheltuielilor cu utilitățile, pentru a nu ajunge în stradă, fără adăpost.


Pornind de la aceste considerente, activitatile proiectului constau în furnizarea serviciilor de recuperare și reabilitare prin terapii, de petrecere a timpului liber, de asistență medicală primară și ajutor material destinat persoanelor vârstnice în situație de nevoie, prin oferirea de mese calde și/ sau pachete cu alimente.

Planul de măsuri va aduce beneficii incontestabile persoanelor din Grup țintă, astfel:

- prin serviciile de informare și consiliere psihologică se elimină problemele legate de izolare și anxietate

- prin serviciile de socializare și petrecere a timpului liber – socioterapie și grup interrelațional - se rup barierele de comunicare, se realizează o valorizare a individului în grup, care ajută la prevenirea depresiei și a demenței senile

- prin activitățile recreative – jocuri, activități culturale, excursii, gimnastică de relaxare și terapie ocupațională - se mențin sau se ameliorează capacitățile psihice și senzoriale, se antrenează funcțiile cognitive

- prin serviciile de natură medicală se previne deteriorarea stării de sănătate, se depistează bolile grave, iar capacitățile funcționale se refac prin terapii de recuperare medicală (fizioterapie si kinetoterapie).

- Serviciile de distribuire a pachetelor de alimente contribuie la ameliorarea stării de sărăcie a acelor persoane din grupul țintă cu o situație materială precară.


Zile senine pentru bunicii noștri!
Zile senine pentru bunicii noștri! 2