Ministrul Educației Monica Anisie dorește eliminarea obligativității școlii profesionale pentru elevii cu medii sub 5. ”Nu putem pedepsi copiii...

Data publicare: Vineri, 22 Noiembrie, 2019 Total: 2399 accesari

Ministrul Educației Monica Anisie dorește eliminarea obligativității școlii profesionale pentru elevii cu medii sub 5. ”Nu putem pedepsi copiii...

Ministrul Educației a finalizat proiectul de ordin care schimbă admiterea la liceu, prin eliminarea mediei 5 ca limită pentru înscrierea la liceu. AFLĂ mai multe detalii

Edupedu.ro a obținut în exclusivitate proiectul care modifică Ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii la liceu. Documentul prevede o singură condiție pentru elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Națională din vară: să fi susținut examenele Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a.

Amintim că Daniel Breaz a stabilit la finalul lunii august, ca învățământul profesional să fie obligatoriu pentru elevii care ar fi obținut o medie de admitere sub 5, după Evaluarea Națională. 

Metodologia de admitere la liceu în vigoare în acest moment, aprobată prin Ordinul nr. 4948/2019 semnat de fostul ministru interimar Daniel Breaz, prevede următoarele, la articolul 2, alineatul 10:

Proiectul de ordin realizat de Monica Anisie prevede modificarea articolului 2, alineatul 10, astfel, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro:

FOTO DOCUMENT:

 

Amintim că eliminarea obligativității școlii profesionale pentru elevii cu medii de admitere sub 5 a fost anunțată de Monica Anisie ca obiectiv al mandatului său, încă de la audierea în Parlament pentru obținerea poziției de ministru al Educației.

“În privința trimiterii obligatorii a copiilor care nu iau minimum 5, vă pot spune că sunt impotriva acestei măsuri si voi reveni la legislatia anterioară. Eu nu cred că există la acest moment un studiu la minister care să indice o astfel de măsură. Nu putem pe de o parte să pedepsim copiii și pe de altă parte să transformăm învățământul profesional în batalion disciplinar pentru cei pe care îi trimitem acolo”, a afirmat Anisie, pe 30 octombrie, la întrebările parlamentarilor.

Pe 9 octombrie 2019, Monica Anisie anunța pe pagina sa de Facebook că Organizația PNL București a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la obligativitatea ca elevii cu medii de admitere sub 5 să urmeze școlile profesionale. “Ca președinte PNL Sector 2, expert în domeniul educației naționale și profesor în învățământul liceal, apreciez că prevederea care face referire exclusiv la admiterea în învățământul liceal de stat, este pe deplin discriminatorie. Pe cale de consecință, un elev care a obținut la evaluarea națională mai puțin de nota 5 (cinci) are totuși posibilitatea de a se înscrie în învățământul liceal privat cu taxă, indiferent de media de admitere dacă părinții acestuia își permit, financiar, acest lucru“, susținea atunci Anisie.

Liberalii au cerut atunci CNCD să amendeze Ministerul Educației și să oblige instituția să anuleze articolul 10 din ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea admiterii la liceu pentru anul școlar 2020-2021.

sursa : edupedu.ro