Legea a intrat în vigoare! Abandonarea deșeurilor, sancționată mult mai drastic

Data publicare: Marti, 29 Octombrie, 2019 Total: 1148 accesari

Legea a intrat în vigoare! Abandonarea deșeurilor, sancționată mult mai drastic

Deja este o obișnință să vedem nesimțirea unora ca fiind ceva normal, de la moloz, resturi din construcții aruncate pe unde se poate prin oraș și la marginea lui până la mobilier pe care nu-l mai dorim în casă, saltele, și chiar și electronice voluminoase abandonate pe unde se poate, este și mai simplu și mai comod, și mult mai ieftin să le arunce pe stradă decât să plătească pentru a fi transportate în locul potrivit.

 

Se pare că, într-un final, aleșii s-au gândit în ceasul al 12-lea să modifice cuantumul amenzilor pentru aceste fapte, astfel încât cei care totuși se încumetă să facă astfel de gesturi, să simtă cum se cuvine la buzunar o astfel de acțiune “ecologică”.

 

Conform noii Legi publicată în Monitorul Oficial al României, persoanele „certate” cu bunul simț, atât cele fizice, cât și cele juridice vor fi amendate mult mai drastic. Legea nr. 188/2019, care modifică Legea nr. 211/2011, aduce modificări privind regimul deșeurilor.

 

De luni, 28,10,2019, pentru proasta gestionare a deșeurilor (adică aruncatul pe unde îi taie capul a diverselor deșeuri), persoanele fizice vor plăti o amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei, iar cele juridice între 20.000 și 40.000 de lei.

 

Noua lege vine și cu o sancțiune complementară. Cei care sunt prinși că-și vor abandona deșeurile pe domeniul public vor fi puși să le ridice, apoi să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate și autorizate. Toate costurile vor fi suportate de făptaș. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, au obligația de a colecta separat deșeurile menajere și reciclabile, de a le încredința în vederea eliminării și valorificării doar operatorilor economici autorizați să presteze serviciul de colectare a deșeurilor.

 

Abandonarea deșeurilor și eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate este interzisă. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează, după caz, de comisari și persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Gărzilor forestiere, structurilor din cadrul MAI, dar și de autoritățile administrației publice locale și județene, conform atribuțiilor stabilite prin lege.