Ce se întâmplă cu vremea începând de marți

Data publicare: Marti, 29 Octombrie, 2019 Total: 829 accesari

Ce se întâmplă cu vremea începând de marți Un val de aer polar acoperă treptat România, iar noaptea de joi spre vineri va fi cea mai friguroasă de până acum. Vom trece de la temperaturi de vară direct la îngheţ şi viscol.


În doar trei zile, temperaturile vor scădea şi cu 20 de grade. Zona de vest a țării este zona în care se va răci prima dată, treptat, urmând ca apoi să se răcească în toată țara. Deocamdată, cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 40 de ani continuă să ne surprindă.


Ceaţă, umezeală şi temperaturi care nu trec de 5 grade, dimineaţa sunt primele semne ale aerului polar care se va instala în România, începând de marți, 29 octombrie. 

După ce am traversat cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 40 de ani, ne pregătim pentru îngheţ. Vom trece de la 30 de grade, câte s-au atins în vestul ţării, pe 24 octombrie, la minus 8 grade, câte se vor înregistra joi dimineaţă, în depresiunile din estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei.


Elena Mateescu, director general ANM: ”Chiar dacă răcirea din ultimele două zile va aduce valori în bună parte din ţară mai coborâte, mai ales în zonele depresionare din estul Transilvaniei şi în Moldova, contăm că abaterea termică de la începutul lunii şi până în prezent va face ca luna octombrie să rămână într-un top trei al celor mai călduroase luni octombrie.

Noaptea de joi spre vineri va fi cea mai friguroasă, iar diferenţe mai mari de 10 grade vor fi şi la Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava şi Constanţa. Valul de aer polar va traversa România de marţi până vineri. Va aduce ploi în majoritatea regiunilor, iar la munte ninsori şi viscol. 

Deși răcirea se va simți în aceste zile, de săptămâna viitoare, temperaturile vor fi din nou ușor în creștere.