Au trecut 86 de ani de la prima semnalare a stigmatelor Rafilei Găluț din Bocsig

Data publicare: Sambata, 19 Octombrie, 2019 Total: 1449 accesari

Au trecut 86 de ani de la prima semnalare a stigmatelor Rafilei Găluț din Bocsig

Biserica din Bocsig a fost arhiplină sâmbătă 19 octombrie 2019, la ceremonia religioasă oficiată în memoria Rafilei Găluț, cea care este cunoscută ca "Fecioara stigmatizată de la Bocsig" sau "Sfânta de la Bocsig".


Toți cei prezenți au pornit într-o procesiune pe străzile comunei Bocsig, în jurul orei 12:00, spre cimitirul unde Fecioara Rafila este înmormântată. 


În urmă cu un veac, în comuna arădeană Bocsig trăia o fată pe nume Rafila Găluț, cunoscută drept fecioara stigmatizată, căci în timpul scurtei sale vieți, din vreme-n vreme, pe pielea ei apăreau răni cunoscute drept stigmate ale Mântuitorului. 


Încă de mică, minunile pe care le-a trăit Rafila Găluț și darurile profetice cu care se spune că a fost înzestrată au fost aduse la cunoștința Sfântului Scaun.


CINE ESTE RAFILA GĂLUȚ

O viață de sfântă, Rafila Găluț s-a născut pe data de 8 februarie 1910 și a fost botezată două zile mai târziu la biserica greco-catolică "Sf. Gheorghe" din comună. De mică a fost apropiată de Biserică, dar cum avea o sănătate șubredă, nu s-a putut călugări la vârsta de 21 de ani, așa cum și-a dorit. 


Se spovedea cel puțin o dată pe lună, primea foarte des Sf. Euharistie, participa la Sfânta Liturghie și s-a apropiat de Dumnezeu prin rugăciune, extaz, viziuni și stigmate. 


De la aceeași vârstă a purtat stigmatele – rănile Mântuitorului – cu întreruperi, timp de opt ani, până la sfârșitul vieții, și a avut mai multe viziuni cu Maica Domnului, care îi vorbea, sau cu Iisus Christos. 


Exact în urmă cu 86 de ani, pe data de 11 noiembrie 1933, preotul Petru Vancu, parohul locului, a fost primul care a semnalat Episcopiei Lugojului stigmatele Rafilei Găluț. 


Ulterior, mai mulți medici trimiși de Episcopia Lugojului au văzut acele stigmate, le-au descris dar nu au reușit să explice apariția lor, singura exicație fiind că este doar o minune dumnezeiască. 


"De mică a fost foarte apropiată de biserică. Este singura persoană care a avut în România toate stigmatele Domnului nostru Iisus Hristos: la cap, la mâini, la coaste și la piciore. Ea nu le arăta. Tot timpul era bandajată la mâini, la cap" a precizat preotul Bisericii din Bocsig, județul Arad.