Aradul luat în calcul pentru o nouă fabrică Skoda

Data publicare: Marti, 15 Octombrie, 2019 Total: 3483 accesari

Aradul luat în calcul pentru o nouă fabrică Skoda

România ar putea beneficia de pe urma deciziei Volkswagen de amâna construirea fabricii din Turcia. Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) confirmă că Aradul a fost locația din România luată în calcul de grupul german pentru o nouă uzină.

 

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat că Aradul este locația analizată de Volkswagen pentru deschiderea unei fabrici Skoda. Potrivit acestuia, investiția în Turcia, locul ales inițial de companie, a fost amânată. Europarlamentarul Gheorghe Falcă, a declarat, marți, pentru Mediafax, că reprezentanții Volkswagen au analizat mai multe locuri din Turcia, Ungaria, România, Serbia și Bulgaria pentru deschiderea unei fabrici Skoda și că din România a fost ales Aradul.

 

„Volkswagen a avut un proiect de extindere și a anunțat că amână investiția în Turcia. Înainte au decis să prospere în Europa de Est prin realizarea unei fabrici Skoda. A fost analizată Ungaria, România, Serbia și Turcia, în România erau vizate mai multe locații. Primăria Arad a aflat. Locațiile propuse de Guvern nu au îndeplinit condițiile, în timp ce locația din Arad a îndeplinit condițiile și am început primul nivel de negociere.

Am făcut partea de negociere pe patru direcții apoi, statul român a preluat partea mea de negociere și a făcut o ofertă consultanților, la fel cum au făcut și Ungaria și Serbia, doar că Turcia a făcut o ofertă mult mai mare și atunci s-au decis să nu mute Skoda în sud estul Europei. (…) Apoi Volkswagen a anunțat că amână proiectul. Vom vedea dacă continuă în sud estul Europei investiția. În acest moment negocierile se pot relua, nu știm de unde”, a spus Gheorghe Falcă.




Volkswagen a analizat mai multe posibile locații pentru a deschide o nouă uzină în Europa de Est, în această cursă fiind înscrisă și România, alături de Bulgaria, dar, în final grupul german a luat decizia de a construi noua fabrică în Turcia.

 

Compania germană s-a decis să nu anunțe încă o decizie finală pentru investiția sa de 1,4 miliarde de euro, după ce Turcia a declanșat o ofensivă foarte criticată în nordul Siriei, împotriva kurzilor.

”Monitorizăm cu atenție situația și urmărim cu îngrijorare desfășurarea lucrurilor”, a anunțat un purtător de cuvânt al constructorului german.

 

Noua uzină Volkswagen din Turcia ar urma să coste aproximativ 1.4 miliarde de euro și va produce peste 300.000 de unități pe an, printre acestea aflându-se și modelele VW Passat şi Skoda Superb, care vor fi exportate spre Europa de Est, fabrica având în jur de 4.000 de angajați.