Atenţie şoferi! Schimbări importante în Codul RUTIER! Gata cu sms-urile, live-urile şi filmatul la volan!

Data publicare: Joi, 10 Octombrie, 2019 Total: 1053 accesari

Atenţie şoferi! Schimbări importante în Codul RUTIER! Gata cu sms-urile, live-urile şi filmatul la volan!

Codul Rutier se modifică, iar șoferii vor fi nevoiți să respecte reguli mai drastice în trafic, în special legate de folosirea unui telefon la volan.

 

Guvernul a înăsprit legile într-o ședință din 12 august, în urma căreia a adoptat  un proiect de ordonanţă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Aplicarea măsurilor se face după 60 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial.

 

Una din cele mai importante modificări  din codul rutier care aduce după sine sanţiuni care pot ajunge până la pierderea dreptului de a conduce pentru o perioadă de timp este folosirea unui telefon mobil sau a dispozitivelor electronice în timp ce conduc un autoturism.

 

În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Cu alte cuvinte, gata cu sms-urile, live-urile sau filmatul în timpul conduslui.

Dacă șoferii folosesc un telefon sau orice alt dispozitiv electronic care îndeplinește condițiile de mai sus, modificările din Codul Rutier arată ce riscă aceștia. Astfel, șoferii vor fi sancționați cu patru puncte de penalizare și între șase și opt puncte de amendă, adică, vor putea primi amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei în cazul în care folosesc telofonul mobil în timp ce conduc.

 

Conducătorii auto nu sunt singurii care nu au voie să folosească telefonul în timp ce conduc. De asemenea, și cei care folosesc vehicule pentru care nu au nevoie de permis de conducere sunt afectați. Astfel, cei care folosesc pentru a se deplasa pe drumurile publice bicicleta sau trotineta, nu mai au voie  să utilizeze un telefon în timpul mersului, nici chiar să-l țină în mână, spune Codul Rutier, acestia vor fi şi ei sancţionaţi.

 

O altă modificare care apare în Codul rutier se referă la conducătorii care obişnuiesc să intre în intersecţii fără a le permite celor care au rămas blocaţi anterior în acestea să iasă pot primit, dacă sunt surprinşi de poliţiştii rutieri, amenzi ce pot depăşi valoarea de 1.000 de lei.