122 decese din cauza cancerului mamar s-au înregistrat în Arad, anul trecut

Data publicare: Joi, 03 Octombrie, 2019 Total: 2083 accesari

122 decese din cauza cancerului mamar s-au înregistrat în Arad, anul trecut

În urma statisticilor realizate de către Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad în judeţ, reiese faptul că în jur de 2.150 de femei au suferit de cancer mamar, dintre care 122 au decedat în cursul anului 2018. Din acest motiv, în luna octombrie va avea loc o campanie de conştientizare privind nevoia de depistare precoce a bolii.

„Octombrie este luna de conştientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în ţări din întreaga lume, campania îşi propune să crească atenţia şi gradul de conştientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea acestei boli deosebit de grave. Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populaţiei feminine, la nivel global.

Desfăşurată pentru prima dată în România, sub sloganul „Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viaţa!“, campania dedicată Lunii Internaţionale de Conştientizare despre Cancerul de Sân are ca temă screening-ul, esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.“, potrivit comunicatului de presă emis de DSP Arad.

În județul Arad, conform datelor statistice din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Arad, în anul 2018 erau înregistrate 2148 de cazuri de cancer mamar, cu 31 de cazuri mai mult față de 2017 și cu 1469 cazuri în mediul urban , față de 679 cazuri în mediul rural. Numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 122, în 2018, față de 2017, 136 decese. 

În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziţie cu o pondere a incidenţei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanţă de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) şi cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi). În 2018, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor, prin cancerul mamar, a fost de 3.544, în creştere faţă de 2017 (3.484 decese) şi faţă de 2016 (3.457 decese).

În 2018, a fost demarat în România proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, ce se va derula pe o perioadă de 5 ani. Conform Ministerului Sănătăţii, programul pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel naţional.

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE.“, se mai arată în comunicat.

De aceea implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitatea accesibilă de prevenție în apariția cancerului de sân, fiind la îndemâna tuturor.