Şeful DIICOT demisionează după 2 zile de la solicitarea lui Klaus Iohannis

Data publicare: Miercuri, 02 Octombrie, 2019 Total: 1105 accesari

Şeful DIICOT demisionează după 2 zile de la solicitarea lui Klaus Iohannis

Urmare a solicitării Președintelui României, prin declarație de presă, în seara zilei de 30.09.2019 și a comunicatului procurorului șef D.I.I.C.O.T. din data de 01.10.2019, procurorul șef D.I.I.C.O.T. Felix Bănilă, și-a dat demisia miercuri dimineaţa.

 

Klaus Iohannis ai-a cerut şefului DIICOT demisia nemulțumit de modul cum Bănilă a gestionat cazul Caracal.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat miercuri că a avut discuţii cu şeful DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a transmis că ”e inacceptabil modul în care s-a acţionat vineri la domiciliul familiei Melencu. E important să respectăm legea, dar trebuie să avem respect faţă de suferinţă şi nu ne costă nimic să fim oameni”.


De altfel, instituţia pe care Bănilă o conduce de un an s-a „remarcat” şi prin tergiversarea dosarului „10 august”. Mai exact, din septembrie anul trecut procurorii de aici sunt aşteptaţi să soluţioneze plângerea Jandarmeriei privind presupusa lovitură de stat, în condiţiile în care toţi cei implicaţi au declarat că nu au avut informaţii din care să reiasă că pe 10 august 2018 ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat. În lipsa unei decizii în acest sens, Parchetul militar a fost nevoit să decline dosarul „10 august” către DIICOT, în condiţiile în care infracţiunile contra ordinii constituţionale intră în competenţa lor.


Astfel, dosarul a fost „îngropat” definitiv, susţin specialiştii în drept. Un alt episod stânjenitor pentru DIICOT s-a petrecut la începutul acestui an, când Bănilă s-a lăudat cu una dintre cele mai mari capturi de droguri din istoria ţării, aproape 1000 de kg de cocaină în valoare de 300 de milioane de dolari. Deşi şeful DIICOT declara atunci că depistarea cocainei „a fost rodul unei ample investigaţii”, în zilele următoare zeci de pachete cu cocaină au început să răsară pe litoral, fiind aduse de mare şi nu de procurori.