Consiliul Județean Arad, nevoit să plătească pagubele unei avocate care și-a rupt mașina pe DN 79

Data publicare: Luni, 30 Septembrie, 2019 Total: 1960 accesari

Consiliul Județean Arad, nevoit să plătească pagubele unei avocate care și-a rupt mașina pe DN 79

O avocată din Oradea care, în drum spre Arad, şi-a avariat maşina într-o groapă pe DN 79, la intrarea în localitatea arădeană Chişlaca, spărgându-şi parbrizul, capacul de la roată şi îndoindu-şi janta, a dat în judecată Consiliul judeţean Arad. Instituţia a fost obligată de judecători să-i plătească toate reparaţiile la maşină, hotărârea instanţelor fiind definitivă.

Incidentul rutier s-a petrecut în seara de 22 martie 2017. Avocata Denisa Duşescu mergea spre Arad, unde urma să-şi reprezinte a doua zi dimineaţa un client în faţa unei instanţe. La intrarea în localitatea Chişlaca, însă, tânăra a intrat cu maşina într-o groapă uriaşă, lată cât şoseaua, spărgându-şi parbrizul, capacul de la roată şi îndoindu-şi janta.

Orădeanca şi-a dus maşina într-un service, unde i-au evaluat paguba, stabilind că a fost provocată "în urma unui şoc dinamic. Maşina a intrat într-o groapă", se arată în actul de constatare. Ca urmare în luna iunie 2017, ea a deschis proces împotriva Consiliului Judeţean Arad şi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Deși juriştii CJ Arad susțineau că vina este a avocatei pentru faptul că nu a adaptat viteza la condițiile de drum, instanţa a considerat că „persoana responsabilă pentru cauzarea prejudiciului este administratorul drumului, întrucât acesta nu a luat măsurile necesare pentru repararea carosabilului preîntâmpinarea apariţiei unor astfel de evenimente" și „este adevărat că există obligaţia conducătorului auto de a adapta viteza la condiţiile de drum, dar nu trebuie pierdute din vedere nici dispoziţiile ce prevăd răspunderea administratorului drumului public în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public", se precizează în soluţie.

Tot potrivit soluţiei, Consiliul Judeţean Arad e obligat să plătească toate reparaţiile maşinii - 2.476,02 lei,  contravaloarea parbrizului înlocuit în urma evenimentului rutier, suma de 783,86 lei - costuri de reparaţie a jantei şi anvelopei avariate – dar şi dobânda legală la sumele menţionate, de la data la care orădeanca a plătit factura la service, 19 mai 2017, până la plata integrală a debitului.

La scurt timp după declanşarea procesului cu orădeancă, CJ Arad a reparat şi şoseaua din Chişlaca, astupând groapa în care avocata şi-a distrus maşina. 


Sursa adev.ro