VREI să dai concurs pentru ocuparea unei funcții publice? Au apărut noi reguli

Data publicare: Luni, 09 Septembrie, 2019 Total: 947 accesari

VREI să dai concurs pentru ocuparea unei funcții publice? Au apărut noi reguli

Noul Cod Administrativ, intrat recent în vigoare, aduce, printre altele, o serie de schimbări referitoare la cariera funcționarilor publici. În acest sens, există în dezbatere un proiect de act normativ prin care sunt stabilite noile reguli.

O primă schimbare vizează concursurile de recrutare în funcții publice. Concret, toate anunțurile de recrutare trebuie postate pe pagina de internet a autorității sau instituției publice care organizează concursul, cu „cel puțin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă”. Respectivele anunțuri trebuie să indice, de asemenea: 

– bibliografia pe care trebuie să o parcurgă candidații;

– atribuţiile prevăzute în fişa postului și alte date necesare desfăşurării concursului.

După aceea, indiferent de tipul concursului și al funcției, funcționarul public va trebui să se pregătească și din surse bibliografice referitoare la „respectarea demnităţii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului și prevenirea şi combaterea incitării la ură şi discriminare”.

Condiții speciale

Tot la capitolul schimbări, trebuie să se țină cont de candidații și, prin urmare, trebuie modificate condițiilor de concurs, astfel încât aceștia să poată, efectiv, să participe la procesul de recrutare.

De asemenea, sunt prevăzute – printre altele – o serie de modificări concrete:

– durata probelor de concurs se prelungeşte cu încă jumătate din timpul maxim prevăzut de prezenta hotărâre;

– probele concursului se desfăşoară în sală de concurs separată faţă de restul candidaţilor;

– candidatului cu dizabilități i se alocă, la cerere, pe parcursul fiecărei probe de concurs, cel mult două pauze de maximum 10 minute;

– candidații cu dizabilități au dreptul de a fi însoțiți pe durata probelor de concurs de către un însoțitor sau de către asistentul personal.


În același timp, există și prevederi referitoare la protecția datelor. În concret, e vorba de faptul că afișarea rezultatelor se va face în „prin raportare la numărul de înregistrare atribuit dosarului de înscriere la concurs pentru fiecare candidat”, informează dcbusiness.ro