Pictorița arădeancă Iolanda Rosa, apreciată în urma unei expoziții retrospective de succes la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Data publicare: Marti, 03 Septembrie, 2019 Total: 1874 accesari

Pictorița arădeancă Iolanda Rosa, apreciată în urma unei expoziții retrospective de succes la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Iolanda Rosa (1926 – 2007) s-a născut și a crescut în Arad, într-o familie cu origini italiene de sculptori, ea fiind una dintre artistele respectate din Arad începând cu anii 60. Pasiunea pentru pictură a fost descoperită de mică, motiv pentru care Iolanda a urmat cursurile de artă plastică la Casa de Cultură din Arad. Talentul a purtat-o pe drumurile care urmau să fie reprezentate în picturile sale.

 

Deși profesia pe care o practica a fost contabilitatea, Joli, cum i se adresau cunoscuții, și-a dedicat viața celor două mari pasiuni ale sale, arta și călătoria. În perioada comunistă nu se prea putea călători, dar a reușit să străbată drumuri începând cu Meteorele grecești, până la Basel, Munchen și pitorescul oraș spaniol Aveiro, iar faptul că vorbea fluent italiana, româna, maghiara și germana a ajutat-o să interacționeze cu oameni din diverse zone. Pânzele, vopselele și pensulele nu-i lipseau din geanta de voiaj, iar când se întorcea în țară, oamenii aveau ocazia să vadă lumea prin ochii ei.

 

Deși a văzut Europa, Joli a avut mereu o fascinație aparte pentru Transilvania și locuitorii ei diverși.

 

„Își lua rucsacul în spinare și dispărea zile întregi fără urmă, ca mai apoi să se întoarcă cu zeci de tablouri reprezentând oameni, locuri, tradiții de la zona săsească, în secuime, în Maramureș și Apuseni. Iubea localnicii, iubea porturile populare diverse, iubea munții, iar acest lucru a ajutat-o la o reprezentare cât mai profundă a locurilor." ne-a povestit Roberta Rosa, nepoata artistei.

De-a lungul vieții, Joli a organizat 22 de expoziții personale prin România, în mod repetat în Arad, dar și în Germania de două ori.



Expoziția retrospectivă Iolanda Rosa a fost deschisă în perioada 17 iulie-11 august 2019 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca, fiind organizată de curatorul de Alin Samochiș și nepoata artistei Roberta Rosa.


“A fost un pictor amator, care însă n-a abordat niciodată arta cu amatorism. A fost o călătoare prin lume, dar mai ales o călătoare prin suflete. A fost o artistă pentru care arta nu avea timp, iar spațiul era cu precădere acela al satului înveșnicit. Iată de ce nu e loc mai nimerit pentru o retrospectivă decât un muzeu dedicat ruralului”
(Simona Lazăr)

 

Curatorul expoziţiei, Alin Samochiş a rămas plăcut surprins de succesul pe care l-a înregistrat artista în urma vernisajului:

„Expoziția Iolanda Rosa a fost o bucurie pentru clujeni, artista a reîmprospătat și a creat emoție prin picturile sale. Deși nu a fost prezentă fizic, aici s-a simțit prezența ei mai mult decât puternic datorită picturilor pline de sensibilitate, atât de umane, care transmiteau exact sentimentele din momentul în care au fost pictate. A venit multă lume, a fost o sărbătoare a picturii!”

 

„Deși au trecut 12 ani de când nu mai este printre noi, lucrările lui Joli sunt încă apreciate, drep urmare expoziția organizată de noi a fost un succes și o mare bucurie pentru mine! Oamenii au dat dovadă de interes pentru picturile ei, de aceea doresc să continui în viitorul apropiat o serie de expoziții sub numele Iolanda Rosa, continuând cu Aradul”, a mărturisit Roberta Rosa, nepoata pictoriței.


 

Bilanț artistic Iolanda Rosa

 

22 expoziții personale în România, cele mai multe în Arad

Două expoziții personale în străinătate, Frankfurt am Main, Germania 1991 și Oroshaza, Ungaria 1991

Nenumărate participări la expoziții colective, printre acestea numărându-se bienalele de la Timișoara 1960, 1965 și București 1965,1969.

Călătorii documentare în: Italia, Germania, Olanda, Elveția, Spania, Grecia, Bulgaria, Austria, Ungaria

Lucrări în colecții particulare în Ungaria, Bulgaria, Germania, Franța, Suedia, Italia, Canada, SUA, Elveția

Lucrări în colecții publice: Muzeul de artă Arad, Muzeul din Băile Herculane, Muzeul de artă Timișoara

În anul 2017, lucrări ale Iolandei Rosa au fost prezente, post mortem, în expoziția Satul și țăranul maghiar în cultura Transilvăneană Cluj Napoca 2017.

Foto: Roland Hajas


Pictorița arădeancă Iolanda Rosa, apreciată în urma unei expoziții retrospective de succes la Muzeul Etnografic al Transilvaniei 1
Pictorița arădeancă Iolanda Rosa, apreciată în urma unei expoziții retrospective de succes la Muzeul Etnografic al Transilvaniei 2
Pictorița arădeancă Iolanda Rosa, apreciată în urma unei expoziții retrospective de succes la Muzeul Etnografic al Transilvaniei 3
Pictorița arădeancă Iolanda Rosa, apreciată în urma unei expoziții retrospective de succes la Muzeul Etnografic al Transilvaniei 4