Puterea internetului şi cum poţi fi păcălit de o postare şi câteva poze bine făcute

Data publicare: Sambata, 17 August, 2019 Total: 3893 accesari

Puterea internetului şi cum poţi fi păcălit de o postare şi câteva poze bine făcute

În ziua de azi, internetul a devenit mai puternic ca şi presa, iar reţelele de socializare au devenit platforme de formare a opiniei, cu atât mai mult cu cât aproape fiecare dintre noi astăzi, nu doar că are acces la internet, dar internetul este cu noi tot timpul, face parte din viaţa noastră, îl avem în buzunar la o apăsare cu degetul pe ecranul smartphon-ului care este tot timpul conectat la internet.

Oriunde mergi, pe strada, la întâniri, concerte, cafenele, în tramvai, la volan, peste tot vezi oamenii “verificând ce mai e nou, ce s-a mai întâmplat, cine ce a mai postat şi pe unde e, cine ce mai zice”. Mulţi dintre noi dăm scoll pe ecranul telefonului şi de multe ori citim sumar şi înţelem parţial, deloc sau total eronat, mesajele care se doresc a fi transmise, şi asta se întâmplă şi cu stirile, pe care le tratăm destul de superficial.

Partidele au înteles că internetul este mai puternic de multe ori chiar şi ca televiziunea, presa scrisă a fost devansată demult, cel puţin unele partide au înţeles asta şi s-au adaptat rapid la noul trend şi la noua tehnologie, ba mai mult, au înţeles puterea de a transmite ceea ce vor, lăsând impresia unei alte realităţi.



Am făcut acesastă introducere pentru a înţelege mai bine unele aspecte şi detalii ale campaniilor electorale ce urmează, asta după ce mi-a sărit în ochi, ultima aşa zisă conferinţă de presă a USR Arad, în care au fost prezentaţi doi candidaţi la fotoliul de primar a două comune din judeţul Arad. Nu am să analizez acum nici prezentarea, nici prestaţia mai mult decât slabă, stângace şi plină de fâstâceli, ci mesajul postat de USR Arad, şi anume:
“(…)În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoș, președinte al filialei județene, a prezentat candidații Uniunii pentru primăriile (...)”, iar ataşat era o poză în care cei trei protagonişti erau singuri în faţa unui camere pentru o transmisie live pe reţeaua de socializare Facebook, iar într-una din poze se vedea clar că la acea conferinţă de presă nu era niciun reporter de la nicio publicaţie locală.



În prima fază chiar şi pe mine m-au păcălit, care am ochiul destul de format, apoi mi-a “sărit” în ochi faptul că cei trei vorbeau la pereţi, la cameră şi la câțiva membri probabil care nu apăreau în cadru.



Ce conferinţă de presă este aia fără picior de jurnalist? Şi cu toate acestea, ce mesaj frumos poţi transmite pe internet chiar dacă tu de fapt vorbeşti singur…totul este o chestiune de perspectivă şi depinde din ce unghi vezi lucrurile.


T.B.