Ioan Gui, maestru cofetar care a înființat primul Muzeu al Cofetăriei din țară s-a stins din viață la 80 de ani

Data publicare: Miercuri, 14 August, 2019 Total: 1975 accesari

Ioan Gui, maestru cofetar care a înființat primul Muzeu al Cofetăriei din țară s-a stins din viață la 80 de ani

Maestrul cofetar Ioan Gui, a plecat dintre noi la vârsta de 80 de ani.

Domnul Gui a fost cea de a treia generație de maeștrii cofetari după 1918 care au învățat, ca ucenic, de la cei școlați la Budapesta, Viena, Paris, sau București. A studiat sculptura, a cumpărat cărți rare de rețete de dulciuri cu bani mulți, a ajuns în ierarhia socialistă pe poziții înalte în domeniu, a ascuns utilajele vechi din unitățile vremii care se doreau a fi distruse.

În 2006, Ioan Gui a inaugurat primul Muzeu al Cofetăriei din țară, în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică. După cei 42 de ani de carieră în domeniu, acesta a strâns peste 300 de exponate de excepție, vechi de aproape un secol, pe care le-a expus în propriul său muzeu, amenajat în cele două camere din locuința personală. Muzeul este situat la numărul 3 pe strada Nicolaus Lenau, din cartierul Sânnicolau Mic, Arad.

Printre exponatele muzeului se numără maşina de măcinat mac, veche de mai bine de un secol, un agregat conectat la curent electric, o maşină destinată producerii marţipanului şi ciocolatei, maşina de preparat îngheţată, aparatul de fabricat bomboane, realizat în jurul anului 1920, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul, peste 60 de modele de bomboane fondante, diverse forme pentru prepararea turtei dulci şi a ciocolatei, cărţi de specialitate, sau diplome şi medalii obţinute de-a lungul vremii de cofetarii arădeni.

Ioan Gui a iubit Aradul și și-a dorit ca și arădenii să-și iubească orașul și să îl facă frumos. A fost unul dintre acei oameni de onoare care au mai pus o cărămidă la istoria orașului și îi suntem recunoscători pentru acest lucru.