Bizonul Zilei: Din ciclul - noi avem voie, voi primiți amendă

Data publicare: Marti, 13 August, 2019 Total: 2871 accesari

Bizonul Zilei: Din ciclul - noi avem voie, voi primiți amendă

Legea e lege pentru toată lumea, așa spune o vorbă din popor, deși la unii nu se aplică, și se pare că nici sloganul “Lege și Ordine”. Marți în jurul orei 11:20, lângă Piața Mihai Viteazul din municipiul Arad, am fost sesizați de un cititor că o mașină aparținând Poliției Române stă parcată tacticos pe trotuarul de pe strada Augustin Doinaș, chiar la intersecție cu strada Crișan.  

 

Am ajuns în zonă și am constatat că așa este, ba mai mult nimeni din echipajul autoturismului nu se afla în zonă, nici lângă mașină nici în zona limitrofă, și nici nu am văzut vreo urgență pentru care să se justifice o astfel de parcare așa ca am considerat că o putem încadra la Bizonul Zilei, sperăm că cei în cauză nu erau la cumpărături la piață.


 

De multă vreme am vrut să scriem despre astfel de parcări ale unor echipaje de Poliție, absolut sfidătoare, cum de altfel am vrut să scriem și despre faptul că din ce ne-am documentat, echipajele de Poliție care patrulează nu le-am văzut să poarte vreodată centura de siguranță, cu mici excepții, precum și faptul că vorbesc cu nonșalanță la telefon la volan, însă noi, plebea, dacă suntem zăriți în această situație ne alegem cu amendă și puncte. Poliția trebuie să fie un exemplu de  urmat, așa că, poate este momentul să respectăm toți legea.


 

Iată când aveți voie să NU purtați centura de siguranță

Conducătorilor auto, precum şi pasagerilor din autovehiculele prevăzute cu centuri de siguranţă, le revine obligaţia de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice, fie ele din localitate sau din afara acesteia. Sunt exceptaţi de la această obligaţie:

a) conducătorii de autoturisme, pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;

b) femeile în stare vizibilă de graviditate;

c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

d) persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;

e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

 

În plus, conducătorii auto trebuie să informeze pasagerii din autovehicul cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă şi să se asigure că minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

 

Nerespectarea, atât de conducătorul auto, cât şi de pasagerii dintr-un autovehicul, a obligaţiei de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura de siguranţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu 2 sau 3 puncte amendă.