Lapte STRICAT scos de pe piață din Arad, Timiș și alte județe. VEZI ce alte nereguli au găsit inspectorii ANPC

Data publicare: Miercuri, 03 Iulie, 2019 Total: 1953 accesari

Lapte STRICAT scos de pe piață din Arad, Timiș și alte județe. VEZI ce alte nereguli au găsit inspectorii ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 700 de operatori economici din industria laptelui și a constatat abateri la aproximativ 60% dintre aceștia.

ANPC a desfășurat o serie de acțiuni de control, în perioada 27.05 – 07.06.2019, la nivelul întregii țări, pentru a se asigura de respectarea prevederilor legale referitoare la comercializarea, etichetarea, prezentarea și publicitatea laptelui de consum.

Au fost controlați 771 de operatori economici și au fost constatate abateri la un număr de 454 dintre aceștia, însemnând o valoare de 58,9%. A fost verificată o cantitate de 64,5 tone de lapte de consum și produse lactate, din care aproximativ 8,2 tone, însemnând 12,7%, nu se încadrau în prevederile legale.

Inspectorii ANPC au oprit temporar de la comercializare circa 3,6 tone lapte de consum şi produse lactate în valoare de 32.900 lei până la remedierea neconformităţilor constatate. De asemenea, a oprit definitiv și a scos din circuitul consumului circa 913 kg produse în valoare de 11.744 lei. Au fost aplicate de 638 sancţiuni contravenţionale, constând în 320 de avertismente şi 318 amenzi contravenţionale însumând 1.460.600 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

ANPC a constatat că în 69% dintre judeţe se comercializau lapte de consum şi produse lactate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători. Aceste nereguli au fost sesizate în județele Gorj, Mehedinți, Mureș, Satu Mare, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Galați, Ilfov, Neamț, Olt, Arad, Hunedoara, Timiș, Brașov, Maramureș, Bistrița Năsăud, Argeș, Vaslui, Călărași, Vrancea și Municipiul București.

A mai fost semnalată lipsa elementelor de identificare netraduse în limba română în judetele Arad, Mureș, Harghita, Brasov, Maramureș și Satu-Mare.


sursa: stiripesurse.ro