Proteste în sănătate. Este posibilă chiar și o grevă generală

Data publicare: Miercuri, 03 Iulie, 2019 Total: 1421 accesari

Proteste în sănătate. Este posibilă chiar și o grevă generală Consiliul de Coordonare al Federației Solidaritatea Sanitară a decis demararea unui program de proteste pentru a-și extrima nemulțumirea faţă de intenţia introducerii evaluării personalului sanitar în funcţie de performanţă și încercarea de anulare a unor drepturi câștigate de salarizați.

Principala nemulțumire a sindicaliștilor vizează evaluarea în funcție de performanță. În forma în care a fost prezentată până acum public, evaluarea în funcție de performanță riscă să fie un instrument de reducere a salariilor, aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. Federația nu acceptă să se discute despre introducerea evaluării în funcție de performanță până nu sunt implementate solicitările noastre privind garantarea obiectivității evaluării și nu sunt respectate toate condițiile prezentate în anexă. Interpretarea pe care o dăm intenției Ministerului Sănătății are în vedere faptul că i-am înaintat deja o solicitare pe această temă în cadrul negocierilor contractului colectiv de muncă, obiectivitatea evaluării izbindu-se până acum doar de refuz.

Potrivit sindicaliștilor, majoritatea propunerilor de reformă sunt făcute în dauna salariaților sau fără a se ține cont de interesele sau posibilitățile lor. În contextul dezbaterilor aflate în derulate pe tema modificării Legii dialogului social, Federația Solidaritatea Sanitară solicită modificarea cadrului juridic de desfășurare a activității sindicatelor prin stipularea uneia dintre următoarele două prevederi: introducerea principiului contractele colective doar pentru membrii de sindicat sau finanțarea serviciilor publice făcute de organizațiile sindicale salariaților care nu sunt membri de sindicat.


Federația Solidaritatea Sanitară solicită păstrarea drepturilor câștigate: protecția sănătății și securității lucrătorilor și recuperarea forței de muncă, pe care-l asigură concediile de odihnă suplimentare. De asemenea, sindicaliștii cer asigurarea respectării principiilor etice în aplicarea Legii salarizării, prin acordarea salariului corespunzător anului 2022 pentru toate categoriile de salariați din sănătate cel târziu la începutul anului 2020 și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual. În ceea ce provește plata gărzilor pe care medicii le efectuează în cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă, calculul să aibă în vedere tariful orar al salariului de bază.

Mai mult, Solidaritatea Sanitară solicită repararea erorilor structurale pe care le conțineLegea salarizării din perspectiva ierarhiei salariilor, respectiv reașezarea în grila de salarizare a categoriilor profesionale defavorizate (psihologii, biologii, farmaciștii, chimiștii, fizicienii, asistentele medicale) și introducerea personalului nemedical în anexa numărul 2 a Legii salarizării.


sursa : renasterea.ro