Arad, locul 4 în Forbes Best Cities 2019

Data publicare: Luni, 17 Iunie, 2019 Total: 3995 accesari

Arad, locul 4 în Forbes Best Cities 2019

Aradul este unul dintre liderii industriei Smart City din România, cu 18 proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit celui mai recent raport anunțat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. De altfel, autoritățile locale din Arad au ambiția ca, până în 2020, orașul de pe Mureș să devină unul dintre cele mai avansate smart city-uri din România.

 

Cel mai avansat sistem public de iluminare cu LED din România este amplasat la Arad, cu  peste 15.000 de puncte luminoase, controlat de la distanță, prin sisteme digitale,  dintre care aproximativ două treimi au fost înlocuite cu aparate de iluminat cu leduri, integrarea tuturor fiind programată până în 2020.

 

30 de hot-spoturi, prin proiectul „Creșterea calității serviciilor de internet în Arad și Oroshaza”. La acestea se adaugă aproape 330 de acces point-uri la internet, care sunt montate în cele 22 de unități de învățământ. Fiecare clasă are propriul catalog electronic, Primăria Municipiului Arad achiziționând 900 de tablete.

Mai mult decât atât, sistemul de supraveghere al municipiului cuprinde 84 de camere video, care funcționează non-stop, fiind în plan extinderea acestuia.

 

Ca şi accesabilitate, Aradul este situat la intersecția a două importante drumuri europene: E 671 (drumurile naționale principale DN 69 și DN 79) pe direcția Nord-Sud și E 68 (DN 7 și DN 7E) pe direcția Est-Vest, fiind cel mai important nod rutier din Vestul țării, parte a Coridorului IV de transport paneuropean, care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-Est și Centrală. De altfel, Aradul se află la 17 km de Curtici – cel mai mare punct vamal pe cale ferată din vestul României.

 

Această poziționare este completată de dezvoltarea zonelor industriale din oraș și din jurul acestuia. Zona Industrială Vest, cu o suprafață de 130 de hectare, dispune de acces direct la DN 7 (E68) și la șoseaua de centură. Zona Industrială Sud, cu o suprafață de 54,17 hectare, este complet echipată. Zona Industrială Est, cu o suprafață de 20 de hectare, are acces direct la DN 7 (E68), la ieșirea spre Deva. Acestea au permis ca jumătate din businessul județului să provină de la industria prelucrătoare.

Aradul are și una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din țară, de 1,4%. De altfel, câștigul mediu al arădenilor a fost, în 2018, de 2.398 de lei, iar PIB-ul per capita s-a situat la 8.930 de euro.

 

Industria de automotive, prezentă de ani buni în Arad, buni, a fost unul din motoarele de dezvoltarea economică a Aradului. Printre companiile importante din domeniul automotive care activează în Arad se numără Takata România şi Bos Automotive.

 

Nici industria autohtonă nu lipseşte în Arad, una dintre fabricile de success este Astra Vagoane Călători S.A., cu activități în domeniul fabricării materialului rulant, controlată de omul de afaceri Valer Blidar. De-a lungul ultimilor ani, Astra a livrat sute de vagoane în întreaga lume, iar o parte importantă a acestora a ajuns și la CFR.

 

Atuurile Aradului sunt, în principal, conexiunea cu rețeaua europeană de autostrăzi, dar și existența a patru zone industriale, cu o suprafață totală de aproximativ 430 de hectare, astfel că Aradul are la dispoziție toate premisele necesare pentru a accede, în anii următori, pe podiumul topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri.

 

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Vest

PopulațiE județ după domiciliu: 472.493

INDUSTRII PRINCIPALE: auto, industria textilă, comerț

PIB/capita în 2018 (mii lei): 42,0

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.398

ISD/capita (mii euro): 837

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 1,4

Profit net per capita (euro): 704

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 2,9

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 1,0

Firme active la 1.000 de locuitori: 28,7

Magazine Penny în județul Arad: 8

 

 

Sursa: forbes.ro