OUG de modificare a legii electorale. Preşedintele de Consiliu Judeţean, ales prin vot uninominal!

Data publicare: Luni, 03 Iunie, 2019 Total: 1055 accesari

OUG de modificare a legii electorale. Preşedintele de Consiliu Judeţean, ales prin vot uninominal!

Guvernul a avut pe masă azi (luni, 03 inuie 2019) o ordonanță de urgență de modificare a legii alegerilor locale, cea mai importantă prevedere a actului normativ urmând a fi reintroducerea votului uninominal pentru alegerea președinților de Consilii Județene, a anunțat premierul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.

Prim-ministrul consideră că preşedintele consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot.

 

Inițial, Guvernul a plănuit reintroducerea acestei prevederi în Codul Administrativ, dar s-a luat decizia să fie adoptată printr-o ordonanță de urgență separată.

Potrivit proiectului de OUG, articolul 15, alineatul (1) al legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se modifică şi va avea următorul cuprins:

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, luni, la finalul ședinței de Guvern, că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consiliu Județean, iar 29 dintre aceștia susțin modificarea legislației privind alegerea șefilor de CJ prin vot uninominal. Printre susținători sunt și președinți de Consilii Județene din partea PNL, potrivit ministrului. Guvernul a adoptat luni o Ordonanță de Urgență prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este acum.

 

Președintele Klaus Iohannis a criticat OUG dat de Guvern pentru alegerea șefilor de Consilii Județene, transmițând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Purtătorul de cuvânt al lui Iohannis a mai transmis că președintele de Consiliu Județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.