Iustin Cionca: „Arădenilor li se datorează că astăzi se rostește românește «Bună ziua» pe străzile Aradului, se spune «Vă rog», «Poftiți» și «Mulțumesc» în instituțiile noastre publice”

Data publicare: Luni, 20 Mai, 2019 Total: 944 accesari

Iustin Cionca: „Arădenilor li se datorează că astăzi se rostește românește «Bună ziua» pe străzile Aradului, se spune «Vă rog», «Poftiți» și «Mulțumesc» în instituțiile noastre publice”

Zilele Administrației Arădene au oferit prilejul administrației locale să sărbătorească o sută de ani de la intrarea Armatei Române în Arad. Cu această ocazie, a fost organizată o paradă militară, parada costumelor populare de epocă, iar tinerii au fost însoțiți de replica steagurilor cu care arădenii au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. În cadrul evenimentului a fost lansată și cartea „Panoramă mediatică. Administrație și guvernanță corporativă în Arad, la o sută de ani de la Marea Unire”, o lucrare în două volume, realizată de Andrei Ando și Mihaela Ozarchevici, care face o radiografie a proiectelor și instituțiilor arădene de astăzi.


A fost o sărbătoare a întregii comunități arădene, prin care am marcat nu numai începuturile administrației românești, ci și proiectele curente importante.  


Iată mesajul președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, adresat arădenilor cu această ocazie:


„La mulți ani! O sută de ani de administrație românească este o bucurie și o sărbătoare pentru fiecare dintre noi. Aradul de astăzi este un Arad european, frumos și puternic, iar asta vi se datorează fiecăruia dintre dvs.! Vă mulțumesc că sunteți alături de noi, din toate colțurile județului!


În spatele meu, domnii și doamnele primar care au înțeles să fie astăzi alături de noi, poartă cu mândrie tricolorul românesc. Și dacă pe al nostru steag e scris unire,  arădenilor li se datorează în cea mai mare măsură, celor care în urmă cu o sută de ani au riscat totul, avere, libertate, viață, să ne putem reuni între aceleași granițe, să putem învăța în limba noastră română, pentru ca astăzi să se rostească românește «Bună ziua» pe străzile Aradului, să se spună «Vă rog», «Poftiți» și «Mulțumesc» în instituțiile noastre publice!


«Aradul trebuie să prospereze» - a declarat unul dintre primarii săi interbelici! Întreaga administrație a fost canalizată în această direcție în ultimul secol. Acest Arad prosper a devenit un reper național și chiar european în industrie, în educație, în viața de zi cu zi.


Administrația, pe care o sărbătorim în aceste zile, a contribuit în mare măsură la progresul care a transformat Aradul într-o destinație pentru românii ce vor să își refacă viața aici, în țara lor,  într-un loc sigur și prosper. Și mă refer nu numai la Primăria Municipiului și la Consiliul Județean, ci la fiecare dintre primarii celor 78 de comune și orașe care au muncit și muncesc pentru Aradul puternic. Administrația locală eficientă este oglinda arădenilor gospodari, responsabili, care au înțeles că indiferent de context, indiferent de greutăți ,«Aradul trebuie să prospereze»!


Administrația de ieri și de astăzi a Aradului a demonstrat, cu foarte puține excepții care, însă, întăresc regula, că scopul și rostul său este gospodărirea comunității, cu patriotism local și dragoste față de locurile acestea, astfel încât Aradul să fie atractiv pentru investitori și tentant pentru oamenii locului și cei din afară.


Este adevărat că avem și nemulțumiri! Acești ani nu au fost și nu sunt întotdeauna ușori! Ne doare să vedem ruptura dintre capitală și vestul României, să vedem cum Bucureștiul confiscă banii din buzunarele arădenilor, că relația dintre capitala țării și Arad se reduce, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istorie, la o răfuială politică. După cum vedeți, reprezentanții puterii de la București, parlamentarii și Prefectura nu sunt nici astăzi alături de noi, așa cum nu au fost alături de arădeni nici la sărbătorirea centenarului Marii Uniri. Mai mult, au făcut tot posibilul să împiedice și Armata să participe la sărbătoarea Aradului. Acestea sunt lupte pe care le ducem zi de zi și an, împreună cu colegii noștri din administrație, împotriva unei puteri de la București care nu numai că nu iubește Aradul, dar îl și pedepsește ori de câte ori are ocazia.


Astăzi, însă, la ceas de sărbătoare, insistăm pe meritul celor care au scris istoria Aradului. Felicitări și recunoștință armatei, Bisericii, primarilor, arădenilor care pe harta conștiinței naționale a unității românești au plămădit Aradul românesc și l-au crescut într-un Arad european, un cămin primitor și bun, sub sigla unității în diversitate!  


Felicitări dvs., tuturor! La mulți ani!”