Joi 16 mai, de la ora 17:00 la Sala Clio are lor vernisajul expoziției 100 de ani de Administrație Românească în Arad

Data publicare: Joi, 16 Mai, 2019 Total: 1003 accesari

Joi 16 mai, de la ora 17:00 la Sala Clio are lor vernisajul expoziției 100 de ani de Administrație Românească în Arad
Cu prilejul ZILELOR ADMINISTRAȚIEI ARĂDENE (16-18 MAI, EDIȚIA 2019),
Joi, 16 mai de la ora 17.00, la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad va avea loc vernisajul expoziției 
100 DE ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN ARAD.
 
Curator: dr. Felicia-Aneta OARCEA, dr. Adriana PANTAZI (Complexul Muzeal Arad),
Echipa proiectului expozițional: Călin Man, Adrian Sandu, Delia Kelemen, Ioan Paul Colta, Alina Mladin

EXPOZIȚIA VA FI DESCHISĂ PUBLICULUI ȘI CU PRILEJUL NOPȚII MUZEELOR, SÂMBĂTĂ, 18 MAI, ORELE 20.00-02.00, 
CÂND VĂ INVITĂM LA REENACTMENT ISTORIC AL VOLUNTARILOR ASOCIAȚIEI ”IR 33 CETATEA ARADULUI”!

Ne-a fost hărăzit nouă, arădenilor anului 2019, să restituim prezentului istoria trăită de strămoșii noștri acum 100 de ani, când trupele române intrau în orașul Arad și când grație demersurilor diplomatice întreprinse de generația Marii Uniri s-a instituit aici administrația românească. Era momentul consfințirii visului de unitate, proclamat la Adunarea de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918.  
Zbuciumatele zile ale începutului de an 1919 găsesc locuitorii din fostele teritorii ale monarhiei bicefale prinși între sărăcia lucie de după Marele Război și speranța într-o viață mai bună.
Se așternuse o oarecare liniște, după venirea trupelor franceze, una care nu avea să fie de lungă durată. Valul schimbător bolșevic, venit dinspre Ungaria, a dat naștere unor conflicte în teritoriile transilvănene, generând noi intervenții diplomatice și militare românești. Situația tensionată a produs victime. Păstrăm chipurile preoților Cornel Popescu și Cornel Leucuța ori al lui Lae Barna din Covăsânț.

Ziua de 17 mai 1919 a rămas o piatră de hotar în istoria Aradului. Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni. Momentul a însemnat începutul instaurării adminitrației românești.
Galeria portretistică, completată armonios de bunurile cu valoare istorico-documentară, prezentată în cadrul expoziției, reifică destinele și faptele unor personalități de odiniorară și a familiilor lor, care au adus un aport semnificativ la consolidarea noilor structuri în toate domeniile vieții publice.
Întâlnirile imagistice cu Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Roman Ciorogariu, Iustin Marșieu, Moise și Veturia Rișcuția, Sever și Adriana Ispravnic, Romulus și Letiția Ioanovici, Ioan și Valeria Robu, Sava și Elena Raicu, Alexa Boțioc, Mihai Mărcuș, Ștefan și Flora Angel, Cornel Luțai, Lazăr și Aglaia Nichi, Sever Bocu, etc. redeschid pagini din patrimoniul lăsat nouă de ei, înfăptuitorii României Mari.

La ceas aniversar, îndreptăm gândul nostru de profundă recunoștință către toți cei care ne-au lăsat nouă România, ca o moștenire de neprețuit și au eternizat Aradul pe harta conștiinței naționale a unității românești,  
dr. Felicia-Aneta OARCEA, dr. Adriana PANTAZI (Complexul Muzeal Arad). 

Expoziția 100 DE ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN ARAD este deschisă până în data de 02 iunie 2019, program de vizitare Marți-Duminică: 09.00-17.00
Intrarea este liberă!

Proiect expozițional realizat de Complexul Muzeal Arad cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.