Se schimbă condițiile în care femeile ies la pensie! Intră în vigoare de astăzi

Data publicare: Sambata, 11 Mai, 2019 Total: 1507 accesari

Se schimbă condițiile în care femeile ies la pensie! Intră în vigoare de astăzi

Condițiile în care femeile pot ieși la pensie se schimbă! Noile prevederi vor intra în vigoare de astăzi, după ce Legea nr. 93/2019 a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354. Angajatele vor putea să lucreze până la vârsta de 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, în cazul în care cer în scris acest lucru.


De subliniat este că angajatorul nu mai are dreptul de a le împiedica prelungirea activității. Așadar, la îndeplinirea cumulativă a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare ori pentru angajatele care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la 65 de ani.


„La data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II”, se arată în documentul oficial, la litera c) a alineatului 1 a articolului 56.

 

După alineatul 2 al articolului 56, se introduce un alineat diferit, alin. 3, care sună astfel: „Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit c), teza întâi”. După ce angajata completează cererea, în lege se arată că următorul pas constă în: „Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă”.

Sursa