Ai datorii la CASS? Guvernul încearcă ”disperat” să repare din greșeli

Data publicare: Joi, 09 Mai, 2019 Total: 1114 accesari

Ai datorii la CASS? Guvernul încearcă ”disperat” să repare din greșeli Guvernul anunță că mii de români vor scăpa de datorii. Despre ce este vorba și ce se întâmplă acum în plină campanie electorală citește mai departe

Executivul PSD-ALDE a decis să facă o mutare de milioane de euro.
Ministerul Finanțelor Publice face o mutare șoc înaintea alegerilor europarlamentare și a referendumului pe justiție. Reprezentanții Guvernului vor să repare inechitățile din ultimii ani referitoare la deciziile de impunere trimise contribuabililor prin care aceştia sunt obligaţi la plata CASS, deşi veniturile lor au fost mai mici decât salariul minim pe economie, scrie capital.ro .

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României și Ministerul Finanţelor Publice au iniţiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, şi care vizează trei măsuri legislative, de importanţă majoră atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic. După finalizarea proiectului de act normativ, MFP îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică, a informat MFP.


Prima dintre măsuri vizează liminarea inechităţilor rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.


Se propune reglementarea expresă a anulării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.


Mai mult, se vrea ca pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condiţiile în care acestea nu au fost emise încă. În ultimii patru ani, salariul minim brut pe ţară a avut, conform Ministerului Muncii, următoarele valori:

2015: 975 de lei între ianuarie şi iunie şi 1.050 de lei între iulie şi decembrie;

2016: 1.050 de lei între ianuarie şi aprilie şi 1.250 de lei între mai şi decembrie;

2017: 1.250 de lei în ianuarie şi 1.450 de lei în perioada februarie – decembrie;

2018: 1.900 de lei. 


sursa: capital.ro