Salariații posibil să primească o nouă zi LIBERĂ. VEZI despre care este vorba

Data publicare: Joi, 09 Mai, 2019 Total: 1197 accesari

Salariații posibil să primească o nouă zi LIBERĂ. VEZI despre care este vorba

Conform unui proiect legislativ ce a primit recent votul decisiv al deputaților, mii de salariați români vor beneficia de o nouă zi liberă.

Măsura se regăsește în Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, document ce a fost adoptat tacit la Senat la sfârșitul lui 2016 și care a primit și votul decisiv al deputaților marți. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă trebuie să primească și semnătura șefului statului și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Printre alte măsuri ce vizează salariații din sectorul feroviar, inițiativa legislativă va mări și numărul zilelor libere de care vor putea beneficia aceștia de-a lungul unui an. Mai exact, pe lângă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucreazăstabilite de Codul muncii și de care beneficiază toți angajații din România, angajații feroviari se vor bucura de o zi liberă suplimentară.

Astfel, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, data de 16 februarie devine zi de sărbătoare legală pentru salariații de la căile ferate. „Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an – n. red.)”, se precizează în proiectul de act normativ.

Potrivit informațiilor publicate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România pe website-ul propriu, în 1952, directorul Căilor Ferate Române (CFR) și sindicatele CFR au decis „ca ziua ceferistului să fie sărbătorită la 16 februarie, dată care evoca mişcarea grevistă de la Atelierele Griviţa CFR din anul 1933”. Totuși, începând din 1999, Ziua Feroviarilor se sărbătorește în data de 23 aprilie.

Propunera legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.

sursa : bugetul.ro