Consiliul Județean Arad: Respectăm legea, chiar dacă nu este o lege bună

Data publicare: Miercuri, 17 Aprilie, 2019 Total: 1059 accesari

Consiliul Județean Arad: Respectăm legea, chiar dacă nu este o lege bună

Față de precizările deputatului Florin Tripa, referitoare la licitația pentru executarea drumului județean Arad-Șiria-Pâncota-Buteni, Consiliul Județean Arad face următoarele precizări:

- Respectarea legii nu reprezintă ,,incompetență” așa cum declară deputatul Tripa în comunicatul său de presă. Consiliul Județean Arad respectă legile statului român emise de Parlamentul României din care deputatul Florin Tripa face parte, chiar și în condițiile în care aceste legi determină întârzieri semnificative și disfuncții majore în procesul de achiziții publice și de realizare a lucrărilor publice. Aceste disfuncționalități au fost sesizate de altfel și de ministrul transporturilor, care zilele trecute acuza faptul că lucrările sunt blocate în România datorită Legii Achizițiilor Publice. Prin conducerea sa, CJA a cerut în repetate rânduri parlamentarilor arădeni să muncească pentru optimizarea Legii Achizițiilor Publice, o lege care în forma sa actuală blochează de ani de zile dezvoltarea României.

- Deschiderea ofertelor pentru lucrările la drumul Arad-Șiria-Pâncota-Buteni, programate inițial pentru data de 28.03.2019, a fost amânată pentru 18.04.2019, din cauza solicitărilor de clarificări depuse de ofertanți. Este o situație firească având în vedere valoarea și amploarea contractului, dar și faptul că este vorba de o licitație europeană care probabil va spori numărul participanților ofertanți.

- Referitor la nedumerirea deputatului Florin Tripa care se întreabă de ce nu publicăm lista ofertanților, facem precizarea că în această etapă a procedurii de achiziții acest lucru ar fi nu numai ilegal, ci și imposibil de realizat având în vedere că este o procedură secretă și că nu cunoaștem înaintea deschiderii ofertelor cine sunt firmele ofertante. Această măsură este o măsură generală la nivel național și a fost luată pentru a împiedica eventualele fraude prin favorizarea unui ofertant. După termenul limită de depunere a ofertelor autoritatea contractantă are obligația, conform legii, de a publica în termen de 5 zile datele de identificare ale operatorilor participanți la procedură.

Vă reamintim faptul că procedura de licitare a tronsonului de drum Arad-Șiria-Pâncota-Buteni a fost blocată aprox. 6 luni de zile din cauza întârzierii avizelor necesare pentru demararea lucrărilor, avize care sunt de competența instituțiilor statului.