PERICOL mortal: Anevrismul cerebral. Care sunt primele semne la care trebuie să dai atenție

Data publicare: Luni, 15 Aprilie, 2019 Total: 1500 accesari

PERICOL mortal: Anevrismul cerebral. Care sunt primele semne la care trebuie să dai atenție
Ce spune medicina despre ANEVRISM și care sunt primele semne care apar și cărora trebuie neapărat să le dai importanță !

Anevrismului cerebral este: dilatarea unei porțiuni dintr-un vas de sânge și umflarea zonei respective, ce apare ca urmare a slăbirii peretului acestuia.

Medicii spun că anevrismele cerebrale sunt de două feluri: rupte sau nerupte. ”Fisurarea unuia poate să apară în unele cazuri, ducând la o sângerare minimă, care favorizează apariția unei dureri de cap la fel de intensă ca și cea provocată de ruptura anevrismală. Aproape întotdeauna, fisurarea unui anevrism este urmată de o ruptură masivă a acestuia“, spune dr. Sofia Nistor.


Semne la care trebuie să fiți atenți

Neurologii ne avertizează că în dese rânduri, anevrismele cerebrale fără ruptură care sunt mici nu prezintă practic niciun simptom. Mai târziu, când sunt afectate structurile de lângă vasul de sânge unde a apărut dilatația, abia atunci apar și primele semne.


De aceea este bine să fiți atenți când simțiți că nu sunteți pe deplin în regulă. De pildă, deveniți confuz, iar starea de conșiență este alterată. Verificați dacă pupila vă este mărită, iar dacă da, atunci mergeți la cel mai apropiat spital.

Nu vă dă pace o durere surdă deasupra sau în spatele unui ochi, prezentați tulburări de vedere, vă cade pleoapa sau chiar fața?  Nu trebuie să pierdeți nicio secundă, prezentați-vă la urgențe.

Lucrurile stau diferit atunci când e vorba despre un anevrism rupt. Apar dureri severe de cap, vărsături, ceafă înțepenită, fotofobie, până la cele mai grave stări, de leșin sau comă.


Renunțați la fumat!

Pe lângă stres, unul dintre principalii factori de risc major, spun medicii, este fumatul. De aceea dacă sunteți cumva predispuși sau aveți în familie cazuri de anevrism, cel mai bine ar fi să lăsați țigările pentru totdeauna. De asemenea, e bine să reduceți și consumul de alcool. Mai ales dacă sunteți încă tineri. Pentru că vârsta, de exemplu, înaintarea în vârstă nu o puteți controla.


Alți factori care favorizează anevrismul sunt hipertensiunea, ateroscleroza, dar și traumatismele craniocerebrale.

Sunt două tipuri de tratament pentru anevrism: cliparea lui prin chirurgie deschisă sau embolizarea anevrismului, procedură realizată endovascular. Ambele sunt invazive, iar experții sunt sinceri: cele două proceduri prezintă risc în timpul efectuării lor!

 

sursa: clicksanatate.ro