Care sunt simptomele DEMENȚEI și ce trebuie să știi despre boala Alzheimer

Data publicare: Joi, 11 Aprilie, 2019 Total: 1232 accesari

Care sunt simptomele DEMENȚEI și ce trebuie să știi despre boala Alzheimer

Înainte de toate, trebuie să aflăm ce este, de fapt, această maladie, oarecum nouă în spațiul nostru mioritic, dar care iată, pe zi ce trece își sporește frecvența în rândurile populației vârstnice.

Boala Alzheimer, cea mai cunoscută formă a demenței, este o afecțiune care determină moartea celulelor nervoase, ceea ce îngreunează transmiterea semnalelor de la creier în restul corpului. O persoană afectată de Alzheimer are probleme de gândire, de memorie, iar moartea celulelor nervoase se produce treptat, în decursul unor ani, susțin specialiștii.

Primele semne ale bolii

Experții spun că, la debutul  bolii Alzheimer, amintirile pe termen lung rămân intacte, în timp ce acelea pe termen scurt devin vagi. Persoana afectată uită anumite conversații sau repetă întrebări la care a primit deja un răspuns. De asemenea, maladia perturbă discursul, astfel încât pacienții se chinuie să găsească anumite cuvinte destul de comune.

În afară de pierderile de memorie, boala Alzheimer poate cauza confuzie. Persoana afectată se poate pierde în locuri familiare. Modificarea dispoziției, judecata slabă și igiena precară sunt alte semne ale bolii.

De asemenea, pacientul uită unde a pus anumite lucruri și începe să aibă probleme atunci când va trebui să îndeplinească sarcini uzuale, cum ar fi mâncatul sau spălatul.

Își pierde interesul și nu mai are capacitatea de a se concentra, iese iarna îmbrăcat subțire pentru că nu mai este în stare să evalueze corect situația și devine brusc extrem de iritabil, anxios sau prea liniștit, confuz sau paranoic. 

foto: arhivă
sursa : exquis.ro