Scrapie în județul Timiș. Comercializarea mieilor INTERZISĂ în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara

Data publicare: Luni, 08 Aprilie, 2019 Total: 1071 accesari

Scrapie în județul Timiș. Comercializarea mieilor INTERZISĂ în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara

O boală contagioasă care afectează ovinele a fost confirmată în județul Timiș. Este vorba de scrapie, numită și ”boala tremurătoare a oilor”.

Această boală afectează sistemul nervos central al caprinelor și ovinelor mai mari de 18 luni și debutează cu tulburări de comportament, iar ulterior necoordonare în mers și prurit intens. Materialul de risc la caprine și ovine adulte este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală.

Printre simptomele bolii se numără scrâșnitul din dinți, lipsa poftei de mâncare și implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.

”Au fost mai multe focare în Timiș, iar în prezent a mai rămas unul singur. Acesta este localizat în zona Iosifalău. De la animalele cu vârsta mai mare de 18 luni care sunt sacrificate sunt luate probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Din aceste zone nu se admit la tăiere mieii. Deci, nu există nici un pericol pentru om”, a precizat Cristina Popa, director-executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, potrivit renasterea.ro. 

Se pare că S
crapia a fost confirmată și în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Argeș, Constanța și Sibiu, ceea ce impune monitorizarea circulației ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate.

Măsuri pentru perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul direcțiilor judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale.

Controalele se derulează până la sfârșitul acestei luni și urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

De asemenea, până în data de 1 mai, este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediu sunt afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Acţiuni de control

Verificări vor avea loc în fermele sau exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport, distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile. De asemenea, se impune respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, precum și completarea corespunzătoarea a formularelor de mişcare.

Transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar şi însoţit de certificate care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.

Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28 aprilie, între orele 7-17. Autoritățile vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care: sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară. Totodată, este necesară asigurarea unui număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea carnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Timiș.

Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar. Marcarea carcaselor se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman.

Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare. De asemenea, este necesar să fie respectate pe timpul transportului temperaturile pentru refrigerare sau congelare. 


Sursa : renasterea.ro