ATENȚIE arădeni la căpușe, începe sezonul lor

Data publicare: Vineri, 05 Aprilie, 2019 Total: 1648 accesari

ATENȚIE arădeni la căpușe, începe sezonul lor Vremea caldă a scos arădenii afară din case, îla plimbare în natură, sau un picnic la iarbă verde. În această perioadă este și debutul înțepăturilor de căpușe

Înțepătura de căpușe poate cauza boala Lyme (borelioza), care duce la deces. Din acest motiv toți cei care au sesizat că au fost mușcați de căpușe trebuie neapărat să se prezinte la cea mai apropiată unitate medicală pentru extragerea corectă a căpușei .

Dacă a fost îndepărtată căpușa, în primele 24 de ore,  atunci pacienții pot sta liniștiți, pentru că Borellia (bacteria care produce boala Lyme) nu trece în organism într-un timp atât de scurt. În celelalte cazuri, medicii recomandă o terapie profilactică de trei zile cu antibiotic.

Dacă observați că la nivelul înțepăturii apare o erupție care, ulterior, se extinde la nivelul întregului corp, pacienții trebuie să se prezinte de urgență la spital pentru a beneficia de tratament.

S
pecialiștii recomandă populației să acorde o atenție mărită atunci când frecventează zone verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale: capre, câini, pisici sau la grădina zoologică.

Din luna aprilie până în septembrie, se manifestă aceste focare de boli asociate muşcăturii de căpușă.

MĂSURI DE PROTECȚIE 

M
edicii recomandă dacă se merge în pădure sau în spațiile verzi, purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv căpușele. 


foto: arhivă