În 2019, Aradul pierde 12 milioane de euro

Data publicare: Joi, 28 Martie, 2019 Total: 1369 accesari

În 2019, Aradul pierde 12 milioane de euro

Pentru al doilea an consecutiv Bugetul Municipiului Arad este diminuat semnificativ de măsurile luate de Guvernul României. 12 milioane de euro pierdem anul acesta, iar dacă ne gândim şi la cele 16 milioane de euro pierdute anul trecut, realizăm că în doi ani de zile cu 28 milioane de euro am fi putut ridica un spital modern sau am fi reabilitat 6 din cele mai mari licee din oraş.”,  a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă susţinută joi, 28 martie 2019. Edilul a punctat faptul că Bugetul General de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Arad pe anul 2019 este în sumă totală de 562,6 milioane de lei (aproximativ 120,6 milioane de euro), din care 87%, respectiv 545 milioane lei, este bugetul local.

Aşa cum aţi putut constata bugetul din 2019 este mai mic decât cel din 2018, cum şi cel de anul trecut a fost mai mic decât cel din 2017. Acest lucru confirmă faptul că prin măsurile guvernamentale luate, Aradul pierde bani care trebuiau să meargă spre dezvoltare. Regretul meu este că suntem nevoiţi să reducem investiţiile în municipiul nostru.”, a explicat edilul Gherghe Falcă.

Concret, în 2019 ponderea investiţiilor din Bugetul Local şi excedent în Bugetul General este de numai 32% (181 milioane lei), în condiţiile în care în anii trecuţi se ajungea la un procent de 40-50%. Este vorba despre lucrări continuate  în valoare de 152 milioane lei, lucrări noi în cuantum de 3 milioane lei, iar pentru achiziţii de bunuri şi alte cheltuieli  au fost alocate 26 milioane lei.

Structura cheltuielilor de investitii propuse în Bugetul General pe anul 2019 este următoarea: 161 milioane lei reprezintă investitii din bugetul local și excedent bugetar, 14 milioane de lei sunt investiţii din proiecte, 4,5 milioane lei reprezintă  investiţii din transferuri şi numai 1 milion de lei sunt investiţii care se vor realiza din venituri proprii.

Pe lista de investiţii de anul acesta regăsim: amenjarea noii pieţe agroalimentare de pe strada Ioan Rusu Şirianu, reabilitarea clădirilor Colegiului Naţional”Elena Ghiba Birta” şi a Colegiului Economic Arad,  mărirea capacității peluzelor la stadionul UTA, dar şi  lucrări de amenajare a gazonului, instalaţiei de încălzire şi a celei de de irigare, precum şi  modernizarea instalație de nocturnă, toate la stadionul municipal. Printre obiectivele de investiţii ale administraţiei locale regăsim şi: acoperirea Patinoarului Municipal, amenajarea complexului sportiv din zona Câmpul Liniştii, reparații capitale la  bazinele de pe Ştrandul Neptun și tot aici reabilitarea aleilor pietonale şi a  platformelor dalate din zona I a bazei de agrement. Anul acesta va începe amenajarea Pieţei de lemne de pe strada Poetului şi vor continua: modernizarea şi extinderea Sistemului de iluminat public din municipiul Arad, regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe, reabilitarea termică a clădirilor de locuit, reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou, vor fi demarate reparaţiile capitale la podul Decebal şi va începe asfaltarea celor 55 de străzi de pământ din municipiu. 

„Sperăm totuşi să compensăm această lipsă de bani, cu fonduri europene. Anul trecut am accesat 99 milioane de euro. Estimăm că anul acesta vom ajunge la 136 milioane de euro, plus investiţiile care urmează să înceapă în centrul Aradului în valoare de 36 milioane de euro.” , a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Din fonduri externe nerambursabile seau în vedere:  modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe  traseul str. Pădurii între str. Abatorului și str. Condurașilor, amenajarea traseului de transport public de călători care să asigure legătura între zona UTA şi Str. Ştefan cel Mare, modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul Podgoria - Pasaj Micalaca Zona 300, achiziţia de  material rulant electric 4 tramvaie dublă articulaţie capacitate mare şi 6 tramvaie vagon capacitate medie, achiziţia de material rulant electric 6 tramvaie dublă articulaţie capacitate mare şi 4 tramvaie vagon capacitate medie, modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul C-lea Radnei între Pasaj Micalaca şi Str. Renasterii. De asemenea vor fi reabilitate termic 3 grădiniţe şi o şcoală generală, vor fi amenajate 2 centre multifunţionale şi tot pe atâtea zone de agrement  şi vor începe lucrările de reabilitare a Teatrului Clasic Ioan Slavici.

Întreg proiectul de hotărâre privind adoptarea Bugetului General de Venituri si Cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2019 se află timp de  15 zile la transparenţă. La intrarea în Primăria Municipiului Arad, sunt afişate atât documentele privind repartizarea excedentului bugetar al municipiului Arad, cât şi  Bugetul General de Venituri si Cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2019 – iniţiativa primarului.

Până la data de 10.04.2019, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii, contestații, privind aceste documente.

Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 28.03.2019, între orele 8,00 – 18,00 Luni- Joi şi 08:00-16:00 Vineri, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5.

Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.