În curând, posibil ca românii să se bucure de o nouă Mini Vacanță

Data publicare: Miercuri, 13 Martie, 2019 Total: 1944 accesari

În curând, posibil ca românii să se bucure de o nouă Mini Vacanță

La sfârşitul lunii aprilie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o nouă minivacanţă de patru zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Paştelui.

Astfel, vineri 26 aprilie va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 27 aprilie va fi liberă pentru că este sâmbătă, iar duminică 28 aprilie este prima zi de Paşte. Luni 29 aprilie va fi a doua zi de Paşte, care va fi considerată, de asemenea, liberă, însă marți 30 aprilie este posibil să fie o altă zi liberă, dacă se va face punte cu ziua de miercuri, 1 mai, Ziua Muncii, zi decretată ca fiind liberă. 

Dacă Guvernul va acorda o zi liberă, aceasta se va recupera ca până acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin lucrul în zile de sâmbătă.

Zilele libere care urmează în 2019 sunt:

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie – Ziua Copilului – sâmbătă

16 iunie (duminică) — Rusalii – duminică

17 iunie (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei – sâmbătă

1 decembrie — Ziua Naţională a României – duminică

25 decembrie – Crăciunul

26 decembrie — Crăciunul

În anul 2019 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 10 pică în timpul săptămânii. Deoarece 5 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.


Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, conform mediafax.ro.


foto: arhivă