Alianța Vestului (AVE) începe să producă “efecte”. Comisia Europeană se întâlneşte marţi cu AVE la Timişoara

Data publicare: Marti, 26 Februarie, 2019 Total: 4093 accesari

Alianța Vestului (AVE) începe să producă “efecte”. Comisia Europeană se întâlneşte marţi cu AVE la Timişoara

În luna decembrie, patru primari din Ardeal au înființat Alianța Vestului (AVE). Este vorba despre Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) și Nicolae Robu (Timișoara). Pentru cei patru edili, astăzi este o zi importantă, primul pas în concretizarea proiectelor pe care le au în vedere. De la ora 9.30, la Timișoara, are loc o întâlnire între aceștia și reprezentanți ai Comisiei Europene.



 

Primarul Gheorghe Falcă a explicat cum decurg proiectele AVE:

 

 „Alianța Vestului s-a format pe un fond de așteptare a publicului, o dorință de a pune mai repede lucrurile în mișcare în direcția dorită, adică spre dezvoltarea și modernizarea țării. Această așteptare s-a intensificat după fondarea AVE, iar noi, cei patru primari semnatari, ne simțim obligați să trecem cât mai repede la acțiuni concrete, care să răspundă acestor așteptări. Unul dintre primii pași este și întâlnirea de azi cu reprezentanți ai Comisiei Europene, o întâlnire de lucru în care să prezentăm proiectele noastre prioritare. Aceste proiecte sunt gândite nu doar pe axe prioritare de dezvoltare ale regiunii și ale României, ci și pe cele de eligibilitate în viitorul proiect al Uniunii Europene. Vrem ca, odată cu adoptarea bugetului UE, să avem pregătite și prezentate partenerilor noștri europeni cât mai multe proiecte pentru a scurta timpul de implementare efectivă a acestora.



 

O axă prioritară în programul Alianței Vestului - pentru care vom solicita finanțare europeană - este cea a îmbunătățirii mobilității și inter-conectivității regionale. Iar aici vorbim de proiecte mari de infrastructură rutieră și feroviară:

- finalizarea autostrăzii Transilvania, un proiect a cărui importanță nu mai trebuie argumentată

- realizarea autostrăzii Oradea-Arad, Arad-Timișoara fiind deja realizată ca parte din segmentul românesc al Via Carpathia, autostrada europeană care va uni Marea Baltică de Marea Egee, o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană





- autostrada Timișoara-Belgrad, esențială în context economic și politic regional

- modernizarea integrală a legăturii feroviare între cele patru orașe, inclusiv electrificare și garnituri de tren de viteză, operate posibil chiar de o companie regională, înființată prin asocierea celor patru municipalități” a declarant primarul Aradului Gheorghe Facă pentru evz.ro.

 

Sursa: preluare evz.ro