În după-amiaza zilei de miercuri 20 februarie, în localitatea Căpruța s-a produs o adevărată tragedie. Mama preotului din localitate a ars de vie, în curtea Bisericii, în încercarea de curățare a terenului prin incendiere. Ea făcea curățenie alături de fiul ei, preotul, și o altă enoriașă. În urma acestei tragedii, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, maiorul Pleșca George a tras un SEMNAL DE ALARMĂ !
COMUNICAT DE PRESĂ
Curățenia de primăvară poate avea consecințe tragice dacă legea nu este respectată!
În ultima perioada subunitățile ISU ARAD, au acționat pentru stingerea unui număr de 11 incendii de vegetație uscată și resturi menajere. Incendiile pe suprafețe cuprinse între 50-500 mp au fost stinse de echipajele de intervenție fără a produce pagube semnificative dar asta doar datorită faptului că a fost posibil accesul imediat cu autospecialele de intervenție și pentru că au fost anunțate în fază incipientă.
Facem un nou apel la populație să renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere fără respectarea măsurilor legale.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
La executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, condiţia de la lit. d) nu este obligatorie.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.
Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate. În cazul în care „focul este scăpat” iar incendiul se extinde si există posibilitatea de propagare se va apela serviciul unic de urgență 112, pentru intervenția unor echipaje specializate