Numărul total de decese cauzate de gripă a ajuns la zece. În Bulgaria este epidemie

Data publicare: Miercuri, 16 Ianuarie, 2019 Total: 1828 accesari

Numărul total de decese cauzate de gripă a ajuns la zece. În Bulgaria este epidemie

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la zece, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Cea de-a zecea persoană care a murit din această cauză este un bărbat de 40 de ani din judeţul Arad. Acesta avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal. Bărbatul a fost confirmat cu virus gripal AH1.

În prima săptămână a acestui an, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS si pneumonii) a fost de 52991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (48546) și cu 32.5% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (39978), creșterea fiind datorată în parte și datelor subraportate din săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor libere legale din perioada sărbătorilor.

“În acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă. Este vorba despre o circulație mai intensă a virusului gripal”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă populației să se vaccineze. Anul acesta Ministerul Sănătății a achiziționat 1 300 000 doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare antigripală.


Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.

Numărul total de decese cauzate de gripă ajunge, astfel, la zece. 

Epidemie in Bulgaria

În Bulgaria este epidemie de gripă, fiind vizat și orașul Ruse, care se află la graniță cu țara noastră. Autoritățile bulgare au interzis accesul în spitale și au început vaccinarea urgentă a categoriilor de risc.