Veste PROASTĂ pentru aceste persoane. Ce se va întâmpla cu pensia lor

Data publicare: Marti, 08 Ianuarie, 2019 Total: 1153 accesari

Veste PROASTĂ pentru aceste persoane. Ce se va întâmpla cu pensia lor

O anumită categorie de angajați va avea un câștig salarial mai mare, potrivit noilor măsuri luate de Guvern. Însă bucuria nu va fi de lungă durată, pentru că atunci când vor ieși la pensie, vor descoperi că încasează mai puțin.


Arhitecţii, inginerii şi muncitorii din construcţii nu vor contribui la Pilonul II de pensii în următorii 10 ani. Cele 3,75 de procente care mergeau în contul pensiei administrate privat vor rămâne în mâna salariaţilor, prevede ordonanţa guvernului, intrată în vigoare la inceputul anului. Părerile despre această idee sunt împărţite, susţine Digi24. 

 

O anumită categorie de angajați va avea un câștig salarial mai mare, potrivit noilor măsuri luate de Guvern. Însă bucuria nu va fi de lungă durată, pentru că atunci când vor ieși la pensie, vor descoperi că încasează mai puțin.

 

Arhitecţii, inginerii şi muncitorii din construcţii nu vor contribui la Pilonul II de pensii în următorii 10 ani. Cele 3,75 de procente care mergeau în contul pensiei administrate privat vor rămâne în mâna salariaţilor, prevede ordonanţa Guvernului, intrată în vigoare la începutul anului. 

 

Salariaţii din construcţii beneficiază de anul acesta de mai multe scutiri de impozite. Salariul minim s-a dublat faţă de anul trecut şi a ajuns la 3.000 de lei. Adrian Benţa, expert în fiscalitate susţine că “scutirea la impozitul pe venit de 10%, scutirea la plata contribuţiei de sănătate de 10% şi reducerea contribuţiei la pensie de la 25% la 21,25%. Mai exact, pentru aceşti salariaţi din construcţii se elimină obligaţia plăţii contribuţiei la pensia administrată privat de 3,75% pentru o perioadă de 10 ani. Patronatele din construcţii salută măsurile pentru că aduc mai mulţi bani în mână angajaţilor, iar asta însemnă forţă de muncă mai bine plătită, mai uşor de recrutat şi, în consecinţă, productivitate mai mare. Adriana Iftime, director general la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: Sunt într-adevăr nişte măsuri care dacă vor fi puse în aplicare, aşa cum a fost discutată de federaţia noastră cu Guvernul, putem să vorbim despre o schimbare majoră în sectorul nostru.

 

Economiştii avertizează însă că sistarea contribuţiilor la Pilonul II va însemna o pensie mai mică. Adrian Benţa, expert în fiscalitate: Din punctul de vedere al pensiei primite din sistemul public, nu, pensia este identică cu cât s-ar fi plătit şi dacă nu se făcea reducerea, însă cu siguranţă scade venitul din pensia administrată privat. Adriana Iftime, director general la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: Nu văd în asta o problemă. Pilonul II rămâne în continuare o opţiune personală. Nu există motive de îngrijorare, cel puţin pe sectorul nostru, cel de construcţii.

 

Salariul minim brut diferenţiat pentru domeniul construcţiilor s-a dublat începând cu data de 1 ianuarie 2019. Taxele datorate statului pentru un salariu de 3.000 de lei ajung la 638 de lei – contribuţia la pensii datorată de salariat şi 10 lei – contribuţia la muncă, datorată de angajator. 


sursa : bugetul.ro