In Memoriam AUREL ARDELEAN

Data publicare: Vineri, 28 Decembrie, 2018 Total: 3371 accesari

In Memoriam AUREL ARDELEAN

AUREL ARDELEAN

(4 iulie 1939 – 26 decembrie 2018)

 

 

Dacă astăzi Aradul este recunoscut ca oraș al Marii Uniri - CAPITALA POLITICĂ A MARII UNIRI – i se datorează profesorului Ardelean, care împreună cu alți intelectuali ai Aradului au pus bazele Universității arădene ce a preluat numele lui VASILE GOLDIȘ - omul politic arădean care la Alba Iulia proclama MAREA UNIRE.

 

Joi 28.12.2018, sute de arădeni au fost alături de familia  profesorului Aurel Ardelean în sala Ferdinand din Palatul Administrativ, pentru a aduce un omagiu celui care a fost  Rector fondator al Universității de Vest ”VASILE GOLDIȘ” din Arad, iar mai apoi Președinte al aceleiaşi universități.


Aurel Ardelean a creat din nimic o universitate arădeană și dacă ar fi fost numai atât, numele său ar fi fost pomenit. Dar a făcut mai mult! A așezat pe frontispiciul școlii numele lui Vasile Goldiș, și l-a salvat de la uitarea nedemnă pe marele nostru bărbat de stat! Când a greșit, și-a corectat greșeala cu ambiție, neîmplinirile cu realizări. S-a străduit. A luptat, până la ultimul suspin, ca Aradul să prospere, să crească, să se dezvolte, să fie un reper. Pe drumul acesta dificil s-a regăsit mereu și a continuat să avanseze. A muncit pentru un oraș deschis, cosmopolit, un cămin primitor pentru cei care îl descoperă. A fost susținătorul pasionaților de Arad, al istoricilor înverșunați să valideze orașul nostru de pe Mureș drept Capitala Politică a celui mai important episod al României moderne, Marea Unire. A redat unor locuri istorice strălucirea veche și a salvat altele pentru posteritate.

 

A fost un dascăl de vocație, un om de știință perseverant, s-a implicat în politică, considerând că oamenii politici trebuie să fie sensibilizați de valorile reale ale societății … te întrebi cum de reușea să facă atâtea lucruri… era la birou dimineața de foarte devreme și pleca de la birou sau de la universitate / facultate / centru de cercetare, noaptea foarte târziu. Nu s-a menajat și nu i-a menajat pe cei din jur. Era foarte greu să te adaptezi ritmului de viața a profesorului Aurel Ardelean.

Sa nu uităm familia. A fost un Om al familiei, încercând să coaguleze în jurul său membrii familiei… era ”sufletul” FAMILIEI, aceasta fiind cea care i-a dat puterea de a lua de la capat – în fiecare zi - fiecare inițiativă, ideie, proiect…


 

„Marea familie arădeană a suferit o pierdere dureroasă! Trecerea la cele veșnice a prof. univ. dr. Aurel Ardelean o deplânge fiecare arădean, fiecare instituție. Aradul recunoscător este în doliu! Suntem îndurerați, iar această durere este în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut și l-au apreciat pe fondatorul Universității de «Vasile Goldiș», o personalitate istorică a comunității noastre, comparabilă cu marii bărbați de stat a căror memorie a îngrijit-o și a transmis-o mai departe. Vorbele sunt aride să poată exprima recunoștința față de această personalitate care a definit și a modelat evoluția Aradului și a vestului României în ultimii 28 de ani! Unul dintre cei mai importanți arădeni ai generației noastre, a cărui dimensiune prezentul nu o sesizează încă la amploarea corectă, pleacă lăsând în urma sa nu doar o universitate îndoliată, ci zeci de mii de arădeni întristați de această pierdere, arădeni care și-au desăvârșit educația la Universitatea fondată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Suntem mândri și recunoscători că am fost contemporanii lui Aurel Ardelean, cetățean de onoare al municipiului Arad și personalitate a județului Arad, un OM între oameni! Dumnezeu să îl vegheze și să îi dea odihnă ușoară! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.





Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost consilier județean timp de două mandate: 2012-2016, respectiv 2016-prezent, când mandatul i s-a întrerupt prematur. A deținut funcția de președinte al Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Lucrări Publice și Protecția Mediului, atât în primul mandat, cât și în cel de-al doilea.

În data de 14 mai 2015, ca o recunoaştere a activității desfăşurate și pentru contribuţia adusă la creşterea prestigiului judeţului Arad, pe plan naţional și internaţional, i s-a conferit titlul de onoare „Personalitate a Județului Arad”, cea mai înaltă distincție a Județului Arad.


 

 

 

AUREL ARDELEAN (4 iulie 1939 – 26 decembrie 2018)

 





PENTRU CINE DOREȘTE SĂ ÎȘI IA RĂMAS BUN DE LA PROFESORUL AUREL ARDELEAN,

 

Joi 27 decembrie 2018, începând cu ora 18,00

HOLUL PRIMĂRIEI ARAD

Ora 20,00 – SLUJBĂ DE PRIVEGHERE

 

Vineri 28 decembrie 2018 – pe parcursul întregii zile

SALONUL OFICIAL

Campusul Universitar, str. Liviu Rebreanu, nr. 86, Arad

Ora 19,00 – SLUJBĂ DE PRIVEGHERE

 

Sâmbătă 29 decembrie 2018

SALONUL OFICIAL

Campusul Universitar, str. Liviu Rebreanu, nr. 86, Arad

Ora 13,00 – SLUJBA DE ÎNMORMÂNTARE

CIMITIRUL POMENIREA

SĂVÂRȘIREA SLUJBEI DE ÎNMORMÂNTARE