Astra Vagoane Călători, singurul producător de tramvaie din România, prea mic pentru Primăria lui Firea

Data publicare: Luni, 24 Decembrie, 2018 Total: 4008 accesari

Astra Vagoane Călători, singurul producător de tramvaie din România, prea mic pentru Primăria lui Firea

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat la începutul lunii decembrie anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA.

Astra Vagoane Călători, singurul producător de tramvaie din România, este exclus din start de la cea mai mare licitaţie de profil din ţară. Astfel, compania nu poate participa la procedura pentru achiziţia a 100 de tramvaie în Capitală, din cauză că Primăria Bucureşti impune ofertaţilor o cifră de afaceri medie pe ultimii trei ani de minim 280 milioane de lei, adică peste patru ori mai mare decât cea a firmei din Arad.


De fapt compania produce tramvaie de foarte bună calitate care, cu siguranță s-ar încadra cerințelor și normelor în vigoare, dar Primăria Bucureşti impune anumite criterii de eligibilitate aberante.

Strict din punct de vedere financiar, criteriul unei cifre de afaceri cât mai mari este important, dar nu reflectă întotdeauna calitatea produselor furnizate. Astfel, singurul producător autohton de tramvaie este exclus din start de la cea mai mare achiziţie de tramvaie din ţară.


Primăria Municipiului Bucureşti a transmis că nu poate oferi detalii şi clarificări privind această procedură, având în vedere faptul că licitaţia privind achiziţionarea a 100 de tramvaie a fost publicată în SICAP, iar procedura pentru desemnarea câştigătorului este în derulare. 

“Singura informaţie pe care o poate oferi în acest moment Primăria Capitalei este aceea că documentaţia pentru organizarea licitaţiei a fost verificată şi validată de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, prin urmare întruneşte toate condiţiile unei licitaţii publice transparente”, au spus reprezentanţii PMB pentru economica.net