207 clădiri din zona centrală protejată a Aradului vor fi SUPRAIMPOZITATE din 2019

Data publicare: Joi, 13 Decembrie, 2018 Total: 1753 accesari

207 clădiri din zona centrală protejată a Aradului vor fi SUPRAIMPOZITATE  din 2019

Număr record de proiecte  pe ordinea de zi a CLM Arad în şedinţa de joi,13.12.2018,  nu mai puţin de 227 de proiecte au votat consilierii în 45 de minute.

 

Cele mai multe proiecte de pe ordinea de zi au fost cele care au vizat supraimpozitarea clădirilor aflate în zona centrală a oraşului care se află în aria protejată, a căror faţade se află într-o stare avansată de degradare.


 

Ştim cu toţii că Aradul are în zona centrală o adevărată comoară arhitecturală, însă din păcate, proprietarii acestor clădiri, marea majoritate fiind declarate monumente istorice, nu le-au întreţinut de-a lungul timpului, iar astăzi, vedem pe multe faţade de pe aceste clădiri plăcuţe care te avertizează că: “Atenţie! Cade tencuiala!”.

Noul cod fiscal permite supraimpozitarea acestor clădiri cu până la 500% în funcţie de gradul de degradare în care se află, aşadar, administraţia locală a definitivat la sfârşitul lunii noiembrie, lista cu clădirile care urmează să fie supraimpozitate, a căror proprietari nu au început demersurile pentru refacerea faţadelor acestor clădiri.


Citeşte şi: Primăria Arad a definitivat lista cu imobile cu faţade neîngrijite care urmează să fie supraimpozitate

 

 

Aşadar, nu mai puţin de 206 clădiri din zona centrală vor fi supraimpozitate începând cu 01.01.2019, între 100% şi 500% astfel:

70 imobile cu 100%
59 imobile cu 200%
33 imobile cu 300%
27 imobile cu 400%
17 imobile cu 500%



Tot în şedinţa CLM de joi, au fost însă invitaţi şi au şi răspuns o parte din proprietarii unor clădiri care au reabilitate, administraţia locală a făcut acest gest pentru a le mulţumi pentru efortul financiar făcut şi pentru a-i da exemplu.




„Noi urmărim ceea ce ne dorim de mult: să avem o pârghie prin care să-i determinăm pe cei care nu doresc să-şi refacă faţadele să facă acest lucru pentru că sunt proprietăţile lor. Aşa cum aţi văzut la începutul şedinţei sunt cetăţeni care din proprie iniţiativă au făcut acest lucru şi i-am invitat azi aici pentru le acorda respectul nostru. Constatăm că sunt unii care refuză să-şi reabiliteze proprietăţile şi trebuie să-i mobilizezi puţin. Legea ne permite ca înainte cu un an să-i verificăm şi în funcţie de gradul de degradare să propunem o majorare a impozitului care poate merge până la 500%. Din momentul în care Comisia de inventariere special constituită a început să trimită somaţii, am simţit o schimbare: numărul de solicitări de autorizaţii de construire a crescut, oamenii au început să se mobilizeze şi sunt convins că peste 90% dintre proprietari vor demara lucrări de reabilitare a faţadelor. ”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.


Un exemplu în acest sens este Teatrul Vechi,  o clădire-simbol din oraş, în cazul căreia  impozitul va fi majorat de la 3.209 lei, la 19.254 lei.