Conferințele Centenarului, la final. Invitată - conf.univ.dr. Simona Stiger

Data publicare: Miercuri, 12 Decembrie, 2018 Total: 1345 accesari

Conferințele Centenarului, la final. Invitată - conf.univ.dr. Simona Stiger

Ultima ediție a evenimentului „Conferințele Centenarului“ este programată să se desfășoare joi, 13 decembrie  2018, la ora 12.00, în sala „Astra“ de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“, din municipiul Arad.

În cadrul acestei conferințe, conf.univ.dr. Simona Stiger, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“, va prezenta comunicarea cu tema „Rolul reuniunilor femeilor române în realizarea Marii Uniri“.

Moderatorii evenimentului vor fi prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ și dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol“ Arad.

Intrarea este liberă.

Conf.univ.dr. Simona Stiger a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș - Bolyai“ din Cluj Napoca în anul 1988 și a obținut titlul de doctor în istorie la aceeași universitate, în anul 2000.

A participat la numeroase conferințe naționale și iternaționale pe teme de istorie, și a publicat zeci de lucrări în publicații de specialitate.

Peste 100 de reuniuni ale femeilor române au activat în Transilvania de la 1850 până în 1918. Meritele femeilor au fost răsplătite cu dreptul de a trimite reprezentanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Așadar, din cei 1228 delegați oficiali, 61 au fost reprezentantele reuniunilor femeilor române. Aceste aspecte vor fi detaliate de conf.univ.dr. Simona Stiger în ultima conferință dedicată Centenarului.

Evenimentul „Conferințele Centenarului“ este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.

Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură li se alătură la această ediție a proiectului Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea „Aurel Vlaicu“ și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

În prima sesiune a evenimentului „Conferințele Centenarului“, care a avut loc în perioada martie – iunie, au conferențiat prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean, de la Univeristatea „Aurel Vlaicu“ Arad, dr. Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României, prof. univ. dr. Mihai Dorin Drecin de la Universitatea Oradea și prof. HC Josef Wolf de la Institutul pentru Istoria și Geografia Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania).

Sesiunea a doua a proiectului a început în luna septembrie, când a conferențiat prof.univ.dr. Sorin Șipoș, de la Universitatea din Oradea și a continuat în luna octombrie când a fost prezent la Arad prof. univ. dr. Ion Zainea de la Universitatea din Oradea.

La începutul lunii noiembrie a conferențiat dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol“, iar penultima conferință l-a avut ca invitat pe conf.univ.dr. Cristian Bențe, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad.