Primarii din Arad, Oradea, Cluj şi Timişoara au semnat Alianţa Vestului! O initiative în spiritual Declaraţiei de la Alba Iulia

Data publicare: Sambata, 08 Decembrie, 2018 Total: 2904 accesari

Primarii din Arad, Oradea, Cluj şi Timişoara au semnat Alianţa Vestului! O initiative în spiritual Declaraţiei de la Alba Iulia

 Cele 4 principii fundamentale ale Alianței

 

Pornim de la patru principii formulate în spiritul Declarației de la Alba Iulia:

dezvoltarea comunităților - pentru a susține dezvoltarea României,

libertatea comunităților de a se asocia, de a atrage și a-și utiliza eficient resursele,

• mai multă putere pentru comunitățile locale, prin asocieri intra și interregionale în structuri nebirocratice,

stabilitatea administrației, evidentă în cazul administrațiilor locale, în raport cu cea centrală

 

 

 

Pentru ca România să se dezvolte, comunitățile ei trebuie să crească. Doar o națiune dezvoltată e o națiune puternică.

 

 

Dezvoltarea este imperativul României Centenare. Credem că marile proiecte naționale   pot   și   trebuie   susținute   prin   iniţiativele   regionale   și   locale   ale comunităților. Fie că vorbim de infrastructură, de investiții publice sau private, de  transparență  administrativă,  de  sănătatea  cetățenilor,  de  educația  copiilor sau   de   marea   provocare   demografică   a   României   de   azi,   comunitățile   și administrațiile  locale  pot  adopta  soluții  mai  aplicate  și  mai  eficiente.  Atunci când soluțiile locale sunt de fapt proiecte europene, finanțate din fonduri ale Uniunii, bugetul central este degrevat şi poate fi orientat către alte priorități. Proiectele de succes dezvoltate de unele comunități devin modele de dezvoltare pentru alte comunități, singure sau aflate în asociere, și pot fi ca atare aplicate cu costuri mai mici. Astfel, inițiativele comunităților trebuie înţelese ca asocieri colaborative locale, regionale și inter-regionale, nicidecum îndreptate împotriva administrației centrale, ci reducând de fapt, prin eficacitate și prin atragerea de fonduri europene, cheltuielile bugetului central.

 

 

Pentru a se dezvolta, comunitățile au nevoie de libertate. Libertatea de a asuma și de a accesa proiecte, libertatea de a se asocia între ele, libertatea de a atrage și a utiliza cât mai bine resursele.

 

 

La 100 de ani de la Marea Unire, dintre care mai bine de jumătate petrecuți în felurite  dictaturi,  e  momentul  să  redescoperim  sensul  profund  democratic  și reformator  al  Declarației  de  la  Alba  Iulia.  Declarația  de  la  1  Decembrie  1918.