Meditațiile cu elevii de la clase INTERZISE

Data publicare: Miercuri, 10 Octombrie, 2018 Total: 1651 accesari

Meditațiile cu elevii de la clase INTERZISE

Noul codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, care a fost adoptat de ministerul Educaţiei, prevede interzicerea meditaţiilor contra cost cu elevii de la clasă şi acceptarea unor anumite sume de bani.

Acest cod de etică a fost publicat în Monitorul Oficial, iar profesorilor le este interzis să mai ofere meditaţii contra cost elevilor de la clasele unde predau, dar şi să mai primească bani sau alte bunuri materiale de la şcolari sau părinţi. În cazul nerespectării acestor reguli, dascălii ar putea fi sancţionati cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau concedierea.

În special este vorba despre meditațiile la limba română, matematică și engleză. Aceste materii sunt cele mai vizate de către părinții a căror copii vor să fie pregătiți pentru admiterea la licee.

Documentul mai interzice profesorilor orice activitate care generează corupţie în şcoli precum «fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea».


«Pe noi ne-a interesat în mod particular interzicerea profesorilor să facă medidaţii contra cost cu elevii din clasele unde predau respectivii. Un astfel de comportament nu este normal. Este ca şi cum elevul ar plăti pentru a obţine o anumită notă. Ne-au sesizat mulţi părinţi cu privire la copiii lor care sunt constrânşi de profesorii de la clasă să facă meditaţii pe sume exorbitante. Iar dacă nu acceptă, elevii sunt sancţionaţi la note. Or, miza notelor este destul de importantă. De pildă, de acestea depinde admiterea la ciclul liceal», explică preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România (FNAPR), Iulian Cristache, scrie 3dots.ro .


Codul de etică presupune un ansamblu de reguli morale şi de atribuţii pe care un profesor trebuie să le respecte în primul rând și să le îndeplinească pe parcursul întregului an școlar.

Un adevărat dascăl trebuie să-i ofere elevului, atât protecţie fizică, cât şi morală şi psihică. Profesorul trebuie să sesizeze orice formă de violenţă verbală sau fizică, oricare formă de discriminare, neglijenţă sau exploatare asupra elevului.

P
rofesorul trebuie să ţină cont şi de alte îndatoriri importante, cum ar fi supravegherea elevilor atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi în afara acesteia.

De asemenea, un profesor trebuie să-i recomande elevului materiale şcolare, deschise şi gratuite, nu să impună elevului materiale şcolare contra cost. 

Dar așa cum am specificat și mai sus, „un adevărat dascăl” le îndeplinește pe toate acestea, suntem convinși că mulți dintre profesorii de la catedră sunt doar simpli ”profesori”, iar adevărații DASCĂLI  din păcate sunt tot mai puțini. 


sursa : 3dots.ro