Zeci de mii de oameni riscă să piardă mare parte din viitoarea pensie, din cauza legii care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

Data publicare: Joi, 27 Septembrie, 2018 Total: 1404 accesari

Zeci de mii de oameni riscă să piardă mare parte din viitoarea pensie, din cauza legii care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

Noua lege a pensiilor, aflată în dezbatere, ar afecta grav drepturile angajaţilor, avertizează sindicatele. Potrivit proiectului, la calculul pensiei vor conta doar veniturile pentru care angajatorii au achitat efectiv contribuţiile sociale. Nu contează că le-au reţinut banii oamenilor. Dacă rămâne aşa, vor cere atacarea legii la Curtea Constituţională. Nemulţumiri au şi patronii, dar şi pensionarii.

Potrivit proiectului, degeaba va dovedi omul că angajatorul i-a reţinut contribuţiile sociale dacă banii nu au ajuns la stat.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: "Impactul pe pensia lui calculată va fi devastator. (…) Compania Naţională a Huilei astăzi contabilizează aproape 4 miliarde de lei datorii la bugetul asigurărilor sociale. Deci contribuţiile de pensii de zeci de ani pentru mii de lucrători de acolo nu au fost virate. (…) SNCFR - 600 de milioane de lei. La fel sunt şi companii private".

Cei care le reţin banii oamenilor şi nu-i virează statului vor fi pedepsiţi penal, le-au răspuns oficialii. La fel spuneau şi anul trecut, dar nici acum nu a apărut actul normativ.

"Chiar dacă va fi penală sancţiunea, nu ştiu cu ce-l încântă pe un lucrător că 3 ani de zile cât angajatorul nu-i plăteşte el nu va avea pensie", subliniază preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.Statul ar putea recupera banii reţinuţi fără ca pensia omului să fie afectată, sau angajatul să primească de la firmă salariul brut şi să achite el dările, propun cei de la Cartel Alfa.

Au mai constatat o problemă: dacă se aplică un algoritm din proiect, 65% dintre salariaţi vor primi pensia minimă.

Sursa: capital.ro