Guvernul trebuie să susţină investiţiile în infrastructura metropolitană

Data publicare: Vineri, 21 Septembrie, 2018 Total: 1334 accesari

Guvernul trebuie să susţină investiţiile în infrastructura metropolitană

Guvernul se laudă cu un nivel record de creştere economică, pentru a justific o serie de măsuri populiste adoptate. Numeroase dezbateri publice pun sub semnul întrebării sustenabilitatea acestor măsuri.

„Logica economică şi realitatea din calcule nu pot decât să stârnească îngrijorarea. Ca specialist, pot spune că doi factori importanţi care determină creștere economică sunt creșterea populației și creșterea productivității. În mod ideal, cele două sunt interconectate şi complementare, acţionând sinergic. Din păcate, din punct de vedere al demografiei, situaţia României este critică. România este pe locul doi într-in nefericit clasament la nivelul UE la scădere demografică, după Italia. Avem totodată a doua cea mai mare rată a emigrării după Siria, la nivel mondial.  Astfel, dacă vrem creștere economică, declinul demografic va trebui compensat printr-o creştere a productivităţii muncii. Cum putem face asta?  În ultimele luni, am venit în mod constant cu soluţii în această direcţie: eficientizarea instituţiilor, prioritate acordata sistemului educaţional ( ţările cu o populaţie mai educată sunt mai dezvoltate decât ţările cu carenţe în educaţie), investiţii.

Astăzi doresc să atrag atenţia asupra unei alte direcţii care este neglijată : România nu are o politică de dezvoltare urbană clară și nici un program de investiții finanțat de la bugetul de stat destinat zonelor urbane. Avem nevoie de o politică națională clară privind orașele, zonele metropolitane sau zonele urbane funcționale. Aceasta politică ar trebui să acorde atenţie investițiilor în infrastructura metropolitană (de exemplu, infrastructura conectivă, infrastructura de mediu, infrastructura de business). În timp ce dinamica dezvoltării urbane prezintă caracteristici metropolitane, administrațiile locale nu au mijloacele de a finaliza intervenții la nivel metropolitan. Prin urmare, este importantă asigurarea stimulentelor și a resurselor necesare pentru consolidarea zonelor metropolitane.

În acelaşi timp, trebuie acordată atenţie consolidării sectorului privat local, prin atragerea de investiții (atât străine, cât și autohtone), prin încurajarea inițiativei antreprenoriale locale și prin asigurarea accesului la piețele naționale și externe. Fără un sector privat puternic, infrastructura publică nu va reuși de una singură să facă un oraș mai atractiv pentru oameni. Nu trebuie neglijate parteneriatele între actori din sectorul public, cel privat, și din societatea civilă, pentru a răspunde mai bine problemelor pe care o administrație locală nu le poate soluționa eficient pe cont propriu”, a declarat Dorin Stanca, vicepreşedinte PNL Municipiul Arad.