Motorina a sărit de pragul psihologic de 6 lei! Mai scumpă decât în Austria!

Data publicare: Vineri, 14 Septembrie, 2018 Total: 5342 accesari

Motorina a sărit de pragul psihologic de 6 lei!  Mai scumpă decât în Austria!

Sortimentele premium de benzină şi motorină au trecut de 6 lei pe litru şi în curând la fel vor sta lucrurile şi cu sortimentele standard ţinând cont de ritmul scumpirilor aplicat în România. Deja şoferii de aici dau mai mult pe un litru de motorină decât cei din Ungaria, Cehia sau Austria, după cum arată statisticile europene.

Faţă de prima zi a anului, litrul de benzină din România este cu peste 12% mai scump, iar în cazul motorinei scumpirea aplicată a fost de circa 11,5%. Astfel, potrivit datelor de la Comisia Europeană, raportând strict ultimul preţ disponibil (03.09.2018) la cel din prima zi a anului, România  a avut cea mai agresivă scumpire a benzinei dintre toate cele 28 de state membre şi a patra cea mai importantă scumpire a litrului de motorină.

Prin urmare, mai toate categoriile de carburanţi se apropie de pragul de 6 lei pe litru, iar unele dintre ele chiar au deposit acest prag, pentru produsele premium acest nivel fiind deja depăşit.

La motorină însă, România ia faţa multor state şi cu dependenţe mai pronunţate faţă de importurile de petrol, şi cu puteri de cumpărare mai mari. Astfel, în acest moment litrul de motorină pe piaţa locală este mai scump decât cel din Ungaria, Cehia, Austria, Spania, Malta, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Luxemburg.

 

În cazul motorinei, avansul a fost ceva mai redus, de 11,7 procente, iar preţul a ajuns la 5,89 lei pe litru.

 

Am făcut şi noi un tur prin Arad să vedem care sunt preţurile afişate de marile lanţuri de benzinării, şi am constatat că OMW şi Rompetrol, afişează deja preturi pe litrul de Motorină de peste 6 lei, Petrom este cu 7 bani sub 6 lei la litrul de motorină iar Lukoil, cu 9 bani sub 6 lei încă.