Premiere europene şi româneşti și discuţii cu invitaţi speciali în luna septembrie la Cinema Arta

Data publicare: Miercuri, 05 Septembrie, 2018 Total: 1292 accesari

Premiere europene şi româneşti și discuţii cu invitaţi speciali în luna septembrie la Cinema Arta

La Cinema Arta, în luna septembrie, culegem felurite roade, cu alte cuvinte avem o avalanşă de premiere româneşti şi europene, un documentar şi câteva scurtmetraje alese, dar şi un maraton de întâlniri şi discuţii cu tineri profesionişti din industria filmului. Organizatorii acestor proiecții sunt Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură și Asociația CitiZenit.

 

Premiere europene şi româneşti

Luna septembrie aduce la Cinema Arta cinci filme proaspete, în premieră sau nou intrate în cinematografele din ţară. Astfel, sâmbătă 8 septembrie, de la ora 21:30, în grădina de vară, vom avea ocazia să vizionăm thrillerul norvegian UTØYA – 22 IULIE, film nominalizat la Ursul de Aur anul acesta. Tot cu un film european de festival ne întâlnim şi în al doilea weekend: A GENTLE CREATURE va rula vineri 14 septembrie, de la ora 20:00. Inspirat dintr-o povestire de Dostoievski şi semnat de multipremiatul regizor ucrainean Sergey Loznitsa, filmul a fost nominalizat, printre altele, la Palme d,Or anul trecut.

 

La sfârşitul lunii, publicul cinefil arădean va avea parte de un maraton de producţii româneşti noi şi discuţii cu realizatorii acestora. Comedia POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ va rula sâmbătă 22 septembrie, de la ora 18:00, şi va fi urmată de o discuţie cu regizorul Paul Negoescu şi operatorul de imagine Ana Drăghici. Cel mai nou film realizat de Radu Jude, ÎMI ESTE INDIFERENT DACĂ ÎN ISTORIE VOM INTRA CA BARBARII, va rula în premieră în Arad, marţi 25 septembrie, de la ora 20:00, în prezenţa actriţei Ioana Iacob care va participa la o sesiune de discuţii, după proiecţia filmului. Iar luna se încheie cu o premieră inedită: vineri 28 septembrie, de la ora 20:00 va avea loc proiecţia filmului BODROG, realizat pe meleaguri locale de Mihai Sălăjan şi Adelina Bulibaşa care vor fi prezenţi de asemenea la proiecţie pentru o sesiune de discuţii.

 

Seriile lunare de documentare şi scurtmetraje

Seriile lunare continuă şi în această toamnă, în septembrie având loc cea de-a doua proiecţie din cadrul seriei ONE WORLD ROMANIA 2018 la Arad. Această serie se desfăşoară în perioada august-decembrie 2018 la Cinema Arta şi aduce câte un documentar pe lună din selecţia acestui an a Festivalului de Film Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”. Astfel luni 17 septembrie, de la ora 20:00, avem ocazia să vizionăm documentarul israelian CHILD MOTHER.


Nu va lipsi nici seria RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC, printr-o nouă ediţie care are ca temă un subiect de actualitate, cel al „familiei tradiţionale”. Cea de-a VII-a ediţie a programului Retrospectiva Filmului Românesc, care va avea loc miercuri 26 septembrie, de la ora 20:00, va aduce în faţa cinefilor arădeni o selecţie de patru scurtmetraje româneşti noi care explorează din diferite perspective tema familiei. Selecţia a fost realizată de criticul de film Irina Trocan care va participa totodată şi la sesiunea de discuţii de după proiecţie.

 

PROGRAM

 

8 septembrie, ora 21:30 - UTØYA – 22 IULIE [grădina de vară]
r: Erik Poppe / durata: 90 minute

N15 - nerecomandat persoanelor sub 15 ani

 


14 septembrie, ora 20:00 - A GENTLE CREATURE
R: Sergei Loznitsa / durata: 143 minute

N15 - nerecomandat persoanelor sub 15 ani

 


17 septembrie, ora 20:00 - CHILD MOTHER [One World Romania 2018]

r: Yael Kipper & Ronen Zaretzky / durata: 90 minute

AP12 - acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani

 

 

22 septembrie, ora 18:00 - POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ + Q&A cu Paul Negoescu & Ana Drăghici
r: Paul Negoescu / durata: 100 minute

AP12 - acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani

 

 

25 septembrie, ora 20:00 - ÎMI ESTE INDIFERENT DACĂ ÎN ISTORIE VOM INTRA CA BARBARI + Q&A cu Ioana Iacob
r: Radu Jude / durata: 140 minute

N15 - nerecomandat persoanelor sub 15 ani

 

 

26 septembrie, ora 20:00 - RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC VII cu Irina Trocan
scurtmetraje româneşti & discuţii cu Irina Trocan

28 septembrie, ora 20:00 - BODROG + Q&A cu Mihai Sălăjan & Adelina Bulibaşa

r: Mihai Sălăjan / durata: 92 minute

AP12 - acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani