Cum să realizezi artificii în culorile echipelor de fotbal din Liga I

Data publicare: Marti, 28 August, 2018 Total: 3766 accesari

Cum să realizezi artificii în culorile echipelor de fotbal din Liga I

Care este legatura dintre Revelion, o nunta fastuoasa si un concert in aer liber? Pe langa faptul ca sunt evenimente fericite, toate pot fi sarbatorite cu ajutorul unui foc de artificii spectaculos.

 

Cei mai multi oameni apreciaza un astfel de spectacol pirotehnic, insa cu siguranta nu toti stiu cum sunt create diferitele culori vii care lumineaza cerul noptii.

 

Raspunsul este simplu si logic: chimie pura. De fapt, atunci cand vorbesc despre artificii, unii oameni spun ca sunt "50% stiinta si 50% arta". Inainte ca floricelele, stelutele si celelalte forme spectaculoase sa explodeze la mare inaltime, uimind atat copiii, cat si adultii, aceste materiale pirotehnice sunt create folosind substante de care majoritatea dintre noi nu am mai auzit de la orele de chimie din liceu.

 

Anumite nuante ale artificiilor sunt mult mai usor de obtinut decat altele, iar unele culori par mult mai vii comparativ cu celelalte. Acestea difera in functie de cat de accesibili sunt compusii chimici utilizati in compozitia articolelor pirotehnice si cat de usor se combina.

 

Pentru a exemplifica aceste lucruri, am ales sa ne folosim de Liga I, campionatul intern de fotbal. Chiar daca multe echipe cu traditie au disparut de pe prima scena, iar locul lor a fost luat de cluburi mici, din zonele limitrofe ale Capitalei, in Liga I inca mai exista suporteri infocati, iar competitiile interne, fie ca vorbim despre campionat, Cupa Romaniei sau Supercupa, se incheie cu un spectaculos foc de artificii.

 

Chiar daca unele dintre cele 14 echipe participante in Liga I au doar sanse pur teoretice de a castiga trofeul, am facut un exercitiu de imaginatie. Ne-am gandit ce substante ar trebui utilizate in compozitia artificiilor, pentru ca acestea sa capete culorile principale de pe stema fiecarui club din Liga I. Iata ce a iesit:

 

1. Culoarea alba: oxid de bariu (CFR Cluj, Sepsi Sf. Gheorghe, Gaz Metan Medias, FC Botosani, Astra Giurgiu, U Craiova, Dinamo, Concordia Chiajna, Poli Iasi, FC Voluntari);

 

2. Culoarea albastra: clorura de cupru (FCSB, U Craiova, Dunarea Calarasi, Viitorul Constanta, Poli Iasi);

 

3. Culoarea rosie: carbonat de litiu (FCSB, Sepsi Sf. Gheorghe, FC Botosani, Dinamo, Hermannstadt);

 

4. Culoarea galbena: nitrat de sodiu (Dunarea Calarasi);

 

5. Culoarea verde: clorura de bariu (Concordia Chiajna).

 

Prin urmare, pentru a crea pe cer un joc de lumini in culorile lui Dinamo, trebuie ca in compozitia artificiilor sa intre oxidul de bariu si carbonatul de litiu. Pe de alta parte, in situatia in care la finalul Ligii I va avea loc o surpriza majora si nou-promovata Dunarea Calarasi se va incununa campioana, artificiile vor trebui sa aiba in compozitie clorura de cupru si nitrat de sodiu.

 

Avand in vedere ca nu toata lumea are veleitati de chimist, o varianta mult mai la indemana este sa cumperi artificii de la un magazin online autorizat, cum este Ekopiro, care a ajuns in Romania dupa succesul inregistrat in Cehia, Slovacia si Ungaria. Aici gasesti sute de modele de articole pirotehnice, care vor functiona ireprosabil si vor crea un spectacol deosebit pe cer.

 

Atunci cand cumperi si detonezi artificii, cel mai important aspect il reprezinta siguranta ta si a celor din jur. Asadar, utilizeaza-le exclusiv in spatii deschise, nu le tine in mana, nu le detona cand esti foarte obosit sau sub influenta bauturilor alcoolice si, foarte important, nu lasa copiii nesupravegheati in preajma acestora!