A semnat! GATA cu RISIPA de alimente în România! : 2,2 milioane de tone de mâncare sunt aruncate la gunoi, annual

Data publicare: Vineri, 20 Iulie, 2018 Total: 2164 accesari

A semnat! GATA cu RISIPA de alimente în România! : 2,2 milioane de tone de mâncare sunt aruncate la gunoi, annual

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind diminuarea risipei alimentare. Statistic, aproximativ 5 milioane de români sunt în pragul sărăciei absolute. În același timp, 2,2 milioane de tone de produse alimentare sunt aruncate la gunoi, anual, în România. Cine aruncă atâta mâncare la gunoi în țara noastră, unde populația este una din cele mai sărace din Europa?

 

”În lume astăzi se vorbește de faptul că este puțină hrană și suntem prea mulți locuitori. Lucru care nu este adevărat. Există hrană suficieientă, pentru toată lumea. Nu este hrană suficientă pentru toate mofturile tuturor. Noi avem în vedere ca produsele, alimentele care au fost produse  într-un ciclu de consum de energie, de timp, de orice tip de resurse, să fie câștigate ca hrană pentru oameni. Principiul nostru este lupta împotriva risipei alimentare și de ajutorare a persoanelor nevoiașe”,  a spus Gabriel Sescu, asistent social, președintele ”Băncii pentrru colectarea și distribuția alimentelor”.

 

Concret, Banca de alimente preia produsele care mai au cel puțin două săptămâni până la data expirării și le predau imediat ONG-urilor care ajută persoane nevoiașe, în așa fel încât alimentele să fie consummate în câteva zile.

Problema este că mulți comercianți preferă să țină marfa până în ultima zi pentru a vinde cât mai mult. Asta în ciuda faptului că societățile comerciale pot deduce 20% din impozitul pe profit, folosindu-l ca donație, sponsorizare cu asemenea produse în prag de pierdere a termenului de valabilitate.

  

Sursa: Realitatea.net