Medici și studenți de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) în vizită la Arad

Data publicare: Vineri, 06 Iulie, 2018 Total: 1219 accesari

Medici și studenți de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) în vizită la Arad

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a primit astăzi un grup de medici și studenți de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

S-a discutat aplicat despre extinderea colaborării celor două unități de învățământ superior în domeniul pregătirii cadrelor medicale. Așa cum au accentuat reprezentanții Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este vorba de o colaborare care produce deja efecte concrete cunoscute și apreciate și în alte universități din Europa. Această relație s-a dezvoltat pornind de la o amiciție personală între reprezentanții universității din SUA și medici arădeni, respectiv cadre universitare ale UVVG, absolvenți ai aceleași serii a Facultății de Medicină în urmă cu câteva decenii. Proiectul este acceptat și sprijinit de Universitatea Harvard, a început în Columbia și continuă în România. El presupune reducerea timpilor de intervenție la pacient, la 2 ore, perioadă considerată astăzi optimă pe plan mondial. Este vorba despre un proiect privind în primul rând managementul pacientului politraumatizat și al pacientelor cu operație cezariană. Sunt două direcții cu incidență mare la populația tânără, unde intervenția rapidă poate salva vieți.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat: ,,Noi suntem parteneri cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și înțeleg cât este de importantă o facultate de medicină care pregătește personalul medical de care ai nevoie în spitale. De acest personal depinde şi dezvoltarea judeţului. O populaţie sănătoasă şi instruită,  cu putere de muncă, este o populaţie productivă, în vreme ce o populaţie bolnavă sau needucată nu poate avea rezultate bune”.

Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr.  Aurel Ardelean, a declarat, la rândul său, că parteneriatul dintre universitatea de la Arad şi cea din New Jersey este printre primele de acest gen din Europa. „Zilele trecute am participat la Budapesta la aniversarea a celei mai importante universităţi de medicină din Ungaria, unde trei rectori m-au abordat pentru relaţii suplimentare referitoare la această colaborare. Împreună cu colaboratorii noştri din SUA gândim în această perioadă încă o direcţie de dezvoltare a facultăţii noastre de medicină pentru a veni în întâmpinarea nevoilor sistemului de sănătate”.