Ce este fişa medicală pentru angajare şi cum o putem obţine?

Data publicare: Vineri, 22 Iunie, 2018 Total: 2817 accesari

Ce este fişa medicală pentru angajare şi cum o putem obţine?

Indiferent de domeniul de activitate, atunci cand ne angajam pentru prima data sau cand schimbam locul de munca, una din cerintele angajatorului este fisa medicala pentru angajare.

 

Prezenta acestui document la dosar nu este impusa de angajator, ci de reglementarile in vigoare, care stipuleaza ca oricine doreste sa se angajeze pentru prima data sau sa isi schimbe locul de munca are nevoie de fisa medicala pentru angajare, ce atesta faptul ca persoana vizata este apta din punct de vedere psihologic si medical pentru postul in cauza.

 

Ce este fisa medicala pentru angajare?

 

Conform definitiei oficiale, fisa medicala pentru angajare este un document eliberat de catre un cadru medical specializat, care determina daca o persoana este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru a presta o activitate in domeniul sau la locul de munca pentru care a optat. Costurile acesteia sunt suportate integral de catre angajator.

 

Care este cadrul legislativ in cazul obtinerii fisei medicale?

 

Cu toate ca necesitatea fisei medicale nu este dictata de angajator, lipsa acestui document atrage dupa sine sanctiuni de amploare, precum aplicarea unei amenzi usturatoare, in valoare de 4000 pana la 8000 de Lei, in conformitate cu art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca: al 1. Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.

 

Iata mai multe detalii legate de legislatia in curs, ce priveste fisa medicala pentru angajare:

 

- examenul medical la angajarea in munca se efectueaza la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional;

 

- angajatorii au obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca;

 

- doar specialistul in medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la angajarea in munca;

 

- examenul medical la angajarea in munca stabileste, dupa caz, aptitudinea, aptitudinea conditionata, respectiv inaptitudinea permanenta ori temporara a unei persoane de a lucra in functia/profesia si locul de munca indicate de angajator.

 

Cum decurg investigatiile medicale?

 

In functie de activitatea desfasurata de firma/companie si de factorii de risc asociati acestei activitati, se vor face investigatiile relevante, pentru fiecare post in parte din cadrul companiei. Astfel, examenele medicale pot consta in: spirometrie, hemograma, audiograma, examen oftalmologic, examen clinic general etc.

 

Care sunt actele necesare obtinerii fisei medicale pentru angajare?

 

De multe ori am fost pusi in situatii neplacute, in care am fost nevoiti sa asteptam pe holuri si la ghisee, doar pentru a realiza ca uneori nu detinem toate actele necesare obtinerii acestei fise. Iata care sunt acestea:

 

- Cartea de identitate sau buletinul sunt absolut necesare atunci cand ne prezentam la clinica pentru obtinerea fisei;

 

- In functie de caz, o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea generala de sanatate;

 

- Fisa de solicitare pentru examenul medical de angajare, care este un tipizat standard ce trebuie completat si semnat de catre persoana angajatoare;

 

- Fisa de identificare a factorilor de risc profesional, completata de catre lucratorul desemnat/ SIPP si semnata atat de acesta cat si de catre angajator.