În atenţia pescarilor recreativi sau sportivi! De miercuri, 6 iunie, liber la...peşte!

Data publicare: Marti, 05 Iunie, 2018 Total: 10257 accesari

În atenţia pescarilor recreativi sau sportivi! De miercuri, 6 iunie, liber la...peşte!

Prima  zi de pescuit de după terminarea prohibiţiei va fi  MIERCURI, 6 IUNIE, Conform Ordinului nr.8/174/2018, publicat în Monitorul Oficial 170 din 22 Februarie 2018.

 
CAPITOLUL I
Zone şi perioade de prohibitie

  
Art. 1. – (1) Se instituie măsuri de prohibitie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie-5 iunie inclusiv

  

Art. 5. – Se declara zone de refacere biologica pentru resursele acvatice vii urmatoarele:
Râul Mureş, municipiul Arad, in zona balastierelor „La Vulpe”(Cicir) şi „Del Bono”(Frumuşeni), tot timpul anului;

   

OBS.Redactor. Celelalte zone de refacere biologică,care privesc pescarii din alte judeţe, se găsesc în textul original al Ordinului nr.8/174/2018. În aceste zone se interzice pescuitul pe tot parcursul anului.
(3) Asociaţiile de pescari recreativi au obligaţia să marcheze pe teren, cu semne vizibile, hotarele zonelor de protecţie şi al zonelor de refacere biologică.



 


CAPITOLUL III
Dispoziţii finale

(2) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1), dimensiunile minime ale peştilor şi altor vieţuitoare acvatice vii care pot fi pescuite sunt cele prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltarii rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale pe specii ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, care pot fi capturate din mediul acvatic.

     
În alta ordine de idei, în perioada prohibiţiei s-au purtat multe discuţii referitoare la faptul că în urma concesionării activităţii de pescuit, de pe cursuri de apa către Asociaţii din toate zonele ţării, unele dintre Asociaţii au decis ca pescarii să fie în legalitate doar dacă deţin Permis eleberat de asociaţia care deţine licenţă în zona de pescuit respectivă (fără a acorda reciprocitate).


Cu alte cuvinte dacă aveai permis de pescuit eliberat de o asociaţie arădeană     (talon de culoare albă dar şi talonul de culoare albastră eliberat de ANPA, valabil pentru pescuit în toata ţara mai putin zonele protejate) NU PUTEAI PESCUI LEGAL IN JUD.BIHOR ETC.

   
Iată însă că OUG nr.85 din 2016 şi OUG nr.85 din 2016 au fost declarate neconstituţionale astfel că având permis de pescuit însoţit de talonul de culoare albastră ANPA (eliberat de asociaţiile de pescari acreditate sau de la sediul ANPA zonal) se poate pescui în oricare zonă a ţării fără a fi nevoit să deţii permis şi de la una dintre asociaţiile din acea zonă.

    
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, CCR a fost sesizată de preşedintele României, în cadrul controlului anterior promulgării, cu soluţionarea obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

 

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura este neconstituţională, în ansamblul său", se precizează în comunicat.

 

 

Conform aceleiaşi surse, judecătorii constituţionali au constatat că întreaga problematică a privatizării societăţilor cu profil piscicol şi a amenajărilor piscicole, aflate în portofoliul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, ţine de regimul juridic general al proprietăţii, deci de domeniul legii organice, iar condiţiile administrării, concesionării sau închirierii bunurilor proprietate publică trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organică.

 

"Prin urmare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura ar fi trebuit să fie adoptată şi votată ca lege organică (...). Totodată, întrucât dispoziţiile art.I pct.17 din legea criticată modifică limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea pentru infracţiunile din domeniul piscicol stabilite prin lit.a)-c) ale art.65 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2008, Curtea a constatat că acestea au un caracter organic şi, în consecinţă, legea supusă controlului de constituţionalitate trebuia votată şi adoptată ca lege organică", se mai arată în comunicat.

 

CCR a mai constatat că, în condiţiile în care forma adoptată de Camera Deputaţilor modifică substanţial configuraţia iniţiativei legislative şi a formei adoptate de Senat, au fost încălcate şi dispoziţiile constituţionale referitoare la principiul bicameralismului.

 

Pe 5 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, considerând că actul normativ încalcă mai multe prevederi ale Legii fundamentale.

 

A consemnat Viorel Muscă